Illegális bevándorlás – Németországban meghosszabbítják a határellenőrzést

Berlin – Németországban fenntartják a szeptemberben ideiglenesen visszaállított határellenőrzést, egyelőre november 13-ig – közölte szerdán a német belügyminisztérium egyik szóvivője.

Ha nem változik a helyzet, a határőrizetet november 13. után is fenntartják, egészen 2016 februárjáig. Minderről Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már tájékoztatta az Európai Bizottságot.

A döntést azzal indokolta, hogy az Európai Unióban továbbra is Németország az első számú célpontja a “védelmet kereső migránsok példa nélküli, irányítatlan és ellenőrizetlen áradatának”, ami a közrendet és a belső biztonságot tekintve “komoly következményekkel jár”.

Ezért elkerülhetetlen a határellenőrzés fenntartása, hogy “legalább valamelyest” rendezetté váljon a menedékkérők beáramlása.
Németország szeptember 13-án állította vissza ideiglenesen a határellenőrzést, hivatkozva a schengeni határellenőrzési kódexre, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra – illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot – visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

A belügyminiszter egy hónapja azzal indokolta az intézkedést, hogy korlátozni kell és rendezett mederbe kell terelni a Németországba igyekvő menedékkérők “áradatát”.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés