Helyi közélet

2012.09.10. 12:42

A 60 éves Pálinkás Józsefet köszöntötték Debrecenben

Debrecen, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Tudományos ülésen, kettős évfordulón köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét hétfőn Debrecenben: a most 60 éves Pálinkás József 20 évvel ezelőtt, a debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) igazgatójaként hozta létre az elektron-ciklotronrezonanciás ionforrás laboratóriumot.

Debrecen, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Tudományos ülésen, kettős évfordulón köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét hétfőn Debrecenben: a most 60 éves Pálinkás József 20 évvel ezelőtt, a debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) igazgatójaként hozta létre az elektron-ciklotronrezonanciás ionforrás laboratóriumot.Fülöp Zsolt, az Atomki igazgatója felidézte a labor megalakításának körülményeit és beszámolt azokról a tudományos kutatásokról, amelyeket az elmúlt két évtizedben az ionforrás laborban végeztek.

Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora személyes hangú köszöntőjében felidézte azt az időszakot, amit a természettudományi kari tanácsban, majd - éppen Pálinkás József felkérésére - a tudományegyetemi karok centrumának elnökségében együtt töltöttek az MTA jelenlegi elnökével.

Kiemelte Pálinkás Józsefnek az akadémiai intézmények és az egyetemek együttműködésének javításáért és a felsőoktatási kutatás színvonalának emeléséért tett erőfeszítéseit.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere köszöntőjében arról is beszélt, hogy a városnak rendkívül fontos az akadémiai intézmény jelenléte, amely nélkül például számos, az egészségügyben alkalmazott eljárás nem lenne elérhető Debrecenben.

"Debrecen város, az egyetem és az Atomki most egy protonterápiás beruházáson töri a fejét" - jelezte az együttműködés további útját a polgármester.

Kósa Lajos az első magyar nyelvű algebrával, Dugonics András A tudákosságnak első könyve című, 1798-ban nyomtatott könyvével ajándékozta meg a 60 éves Pálinkás Józsefet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában