Helyi közélet

2013.08.05. 18:24

Állati a hőség, de ők hogyan bírják?

Debrecen – Az állatkert hideg takarmánnyal, fürdetéssel, a kifutókban kialakított vízesésekkel, illetve párásítással próbálja megkönnyíteni az állatok mindennapjait az emberek számára is elviselhetetlen melegben – tudtuk meg Nagy Sándor Tibor igazgatótól.

Debrecen – Az állatkert hideg takarmánnyal, fürdetéssel, a kifutókban kialakított vízesésekkel, illetve párásítással próbálja megkönnyíteni az állatok mindennapjait az emberek számára is elviselhetetlen melegben – tudtuk meg Nagy Sándor Tibor igazgatótól.

Hétfői megérkezésünkkor etetésre készülődtek a dolgozók; a struccok, apella majmok, vízilovak és emuk kifutójához mi is Lengyel Zoltánnal tartottunk. - A struccok és emuk fürdetése naponta többször történik, pocsolyát és dagonyát készítünk a számukra. Ezek az afrikai és ausztráliai állatok elvileg jól viselik a hőséget, de gyakorlatilag nem árt nekik a fürdőzés, mivel eredeti élőhelyükön más a páratartalom – mondta a debreceni Állat- és Növénykert főápolója.

Az apella majmok egymástól elsajátított technika alapján bontották fel az ápoló által számukra kihelyezett négy doboz jégkrémet. Naponta több alkalommal – reggel, a déli főétkezéskor, és délután – kapnak hideg élelmet. Igen változatosan étkeznek, hiszen a tejtermékektől kezdve az üdítőitalokon át minden megtalálható az ételek repertoárjában – árulta el Lengyel Zoltán.

A vízilovak karámjához tartva a pingvineket is érintettük, amelyek belső klimatizált medencéjükben nem sokat érzékelnek a hőségből, bár ők a leginkább kánikulaérzékenyek. – A hüllők, közöttük a krokodilok viselik legjobban, sőt szinte meg sem érzik a meleget – hallhattuk. Az állatkert két vízilova rendszeresen másfél órás időközönként részesül fürdetésben, a felmelegedés ellen medencéjük vizét pedig igény szerint két-három naponta cserélik.

Az emuk a hideg vizes fürdő élvezetét lábdobogásukkal jelezték gondozójuk számára. A fürdetéseken kívül a dolgozók a lédús gyümölcsök fogyasztására is nagy hangsúlyt fektetnek, melyek 5–7 °C-ra lehűtve kerülnek az állatok elé.

Bár az állatok többségét – mint a szibériai tigrist, kínai leopárdokat – megviseli a nagy meleg, akadnak olyanok is, amelyek ilyenkor élénkülnek fel, például a trópusi madarak.

Megtudhattuk, hogy a forróság nem ingerlékenyebbé, inkább lustábbá teszi az élőlényeket, de a gondozógárda nagyfokú odafigyelésével az állatok nyugalma és kényelme egyaránt biztosított.

HBN–Budai Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában