Illegális bevándorlás – MUISZ: kevesebb lemondás érkezik az irodákhoz

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) – Már kevesebb lemondás érkezik az utazási irodákhoz a menekültügyi helyzet miatt, mint szeptember elején – közölte Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnöke az MTI érdeklődésére kedden.

Jelenleg inkább a várt foglalások elmaradásától tartanak az irodák, de a többség bízik benne, hogy miután Magyarország kevesebbet szerepel a menekültügyi helyzetet bemutató riportokban, a helyzet normalizálódni fog és nem lesz visszaesés.

Hozzátette: szeptember elejéhez képest, amikor külföldi csoportok és egyéni utasok sorra mondták le magyarországi látogatásaikat, már kevesebb az aggódó érdeklődés. Bíznak abban, hogy az átmeneti időszak elmúltával változatlanul nagy számban érkeznek majd ismét a foglalások, így összességében erős októberre számíthatnak – mondta.

Kitért arra: a vasúti és autóbuszos közlekedés kiszámíthatatlansága miatt továbbra is van bizonytalanság, ami elsősorban a nyugati és a déli határokon átmenő ki- és beutaztatást érinti. Az utóbbi napok tapasztalatai alapján ezek a menetidő meghosszabbodásából adódó kellemetlenségek a kritikus területek kikerülésével kezelhetőek lettek, így például a többség a hegyeshalmi határátkelőhely helyett Sopron felé került.

Az utazási irodák igyekeznek rugalmasan alkalmazkodni a helyzethez, elsősorban alternatív útvonalakkal, az egyéb turisztikai szolgáltatások pedig zavartalanul biztosíthatóak – hangsúlyozta.

– MTI –