Helyi közélet

2014.04.04. 07:20

Történt visszalépés, voksolás előtt lehet

Hajdú-Bihar - Visszalépett Faludy László Szilárd (Szabad Választók Pártja) egyéni országgyűlési képviselőjelölt a megye 5. számú választókerületében.

Hajdú-Bihar - Visszalépett Faludy László Szilárd (Szabad Választók Pártja) egyéni országgyűlési képviselőjelölt a megye 5. számú választókerületében.

Más változás egyelőre nincs a lapunk március 12-ei számában közölt névsorhoz képest – erősítette meg kedden dr. Lipták János, a megyei önkormányzat jegyzője, a Területi Választási Iroda vezetője. A további visszalépés lehetősége adott a jelöltek számára, akár a szavazás napján – tette hozzá a jegyző.

A választási eljárásról szóló törvény rendelkezései szerint amennyiben a jelölt a szavazólapok elkészítése után, de a szavazás napját megelőzően kiesett (pl. lemond a jelöltségről), erről a szavazatszámláló bizottság hirdetményen és szóban is köteles tájékoztatni a választópolgárokat, továbbá a kiesett jelölt, vagy lista nevét a szavazólapon át kell húzni. A szavazás megkezdését követő visszalépés esetén azonban a kiesett jelölt vagy lista neve nem húzható át a szavazólapon, mivel csak ezúton biztosítható az, hogy a választópolgárok azonos tartalmú szavazólapokra szavazzanak, ellenkező esetben sérülne a választójog egyenlőségének alapelve” – hangsúlyozta dr. Lipták János.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában