Illegális bevándorlás – Megindult a NATO-drót üzemszerű gyártása Márianosztrán

Márianosztra – A próbaüzem után megkezdődött az ideiglenes határzár építésére alkalmas pengeéles dróthenger üzemszerű gyártása Márianosztrán. Erről Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka tájékoztatta a sajtó képviselőit szerdán a gyártás helyszínén, a Márianosztrai Fegyház és Börtön területén működő üzemben.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy NATO-drótot Magyarországon egyedüliként a büntetés-végrehajtáshoz tartozó Nostra Kft. gyárt. Bakondi György felidézte: Magyarország az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez mintegy 72 ezer oszlopot, 247 kilométer drótfonatot és 1100 kilométer NATO-drótot használt fel.

Az ideiglenes biztonsági határzár szerkezeti elemeinek beszerzését, gyártását, illetve a szállítást a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai végezték, a karbantartás, javítás szintén az ő feladatuk, amelyet folyamatosan végeznek – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a szerb határszakasz után nagyon hamar lezárták a horvát határt is, és mindkét helyen azonnal látható volt az eredmény: órákon belül megfordult a migrációs útirány. Hozzátette: eközben megindult a NATO-drót gyártása is.

A termelést a büntetés-végrehajtásra bízták. Ez illeszkedik a kormány törekvéséhez, hogy lehetőség szerint önellátóak legyenek a bv-intézmények, és az elítéltek termeljék meg ellátásuk költségeit – tette hozzá Bakondi György.

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a betanulás és a próbaüzem után megkezdődött a NATO-drót üzemszerű gyártása, és már “megfelelő mennyiség” áll rendelkezésre. Hozzátette: “ha szükséges, az itt előállított anyagokból rövid idő alatt képesek vagyunk a román határszakasz előre kijelölt területein a telepítést végrehajtani”.

Bakondi György kitért arra is, hogy Szlovéniának 24 ezer tekercs NATO-drótot, 16 ezer oszlopot, 48 ezer rögzítőtüskét értékesített Magyarország, Macedóniának pedig 10 ezer tekercs – 100 kilométer hosszú – NATO-drótot, oszlopverő gépet, valamint technikai eszközöket szállítottak.

Az üzem exportra is képes; a NATO-drót biztonságtechnikai eszközként többféle területen használható – mondta.

Csóti András közölte: két műszakban folyik a termelés, műszakonként 13 elítélt dolgozik, egy nap átlagosan 100 tekercs drótfonatot (1,5 kilométer) gyártanak. Szólt arról is, hogy a Márianosztrai Fegyház és Börtönben elhelyezett munkaképes elítéltek több mint 90 százaléka dolgozik az intézet, vagy a Nostra Kft. munkahelyein.

– MTI –