Illegális bevándorlás – Lázár: a német javaslat nem lehet kötelező minden ország számára

Budapest, 2015. november 5. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. november 5-én. Az 1500 fő alatti települések akár 30 százalékkal is növelhetik polgármesterük juttatását, ha annak költségét ki tudják gazdálkodni - közölte a miniszter. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (b).
Budapest, 2015. november 5. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. november 5-én. Az 1500 fő alatti települések akár 30 százalékkal is növelhetik polgármesterük juttatását, ha annak költségét ki tudják gazdálkodni - közölte a miniszter. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (b). - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest – A magyar kormány tiszteletben tartja, ha Németország be kívánja engedni a bevándorlókat, azt azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy ez a döntés bármely más országra nézve kötelező legyen – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János a német kancellár bejelentésére reagálva, miszerint legalizálni kellene a bevándorlást, kijelentette: Németország saját akaratát rá akarja kényszeríteni Európára. Ha Németországnak lelkiismeret-furdalása van valami miatt, és bárkit be akar telepíteni, azt megteheti, de az nem lehet kötelező Magyarország számára – fűzte hozzá.

A miniszter elmondta azt is: a kormány a szerdai ülésén arról döntött, hogy fenntartja a négy déli megyére vonatkozó rendkívüli eljárásrendet.

Lázár János megjegyezte: nem kívánja minősíteni, hogy Ausztria szögesdrótot helyezett el a szlovén határán, mert nem akar abba a hibába esni, mint az osztrák politikusok, akik szerinte “magas lóról tárgyaltak”, megbélyegezték az országot és a miniszterelnököt a kerítésépítéskor. “Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az osztrák-magyar viszony, a hagyományokhoz híven – ’48-at is belevéve – rendeződjön és erősödjön az együttműködés” – jelentette ki, ezért, mint mondta, nem fogják azokat az emberi jogi és európai értékeket számon kérni rajtuk, amelyeket ők kértek számon Magyarországon.

Lázár János példaértékűnek nevezte a visegrádi országok együttműködését a kérdésben, mint arról beszámolt, Lengyelország is elindított 43 határőrt.

Az európai kötelező letelepítési kvótájával kapcsolatban a kormány azon meggyőződését is megismételte: a magyar emberek támogatására, és nem a betelepítés támogatására van szükség. Fontosnak ítélte a választók véleményét is a kérdésben, és üdvözölte a Fidesz aláírásgyűjtését annak elutasítása érdekében. Hangsúlyozta: a következő hetekben le kell folytatni a társadalmi és parlamenti vitát, hogy az uniós döntés megtámadható legyen.

Rámutatott: ha a kvóta intézménye meghívás mindenkinek, aki rosszabbul él, mint az európaiak. Az nemcsak befogadást, hanem kötelezően nyújtandó ellátást is jelentene az ide érkezőknek – nyugdíjat, szociális segélyt -, amely egy európai egységesítés esetén magasabb is lehet a magyarországi ellátásoknál.

Arra a felvetésre, hogy egyes bevándorlók nem tudják elhagyni az országot, azt mondta: a miniszterelnök jelentést kért a kérdésben, így vizsgálják azt.

Lázár János megismételte: meggyőződése szerint a magyar határszakaszokhoz korábban irányított akcióban szállították a migránsokat, akiket felszereltek, tájékoztattak, s ezt valakinek finanszírozni kellett. Vannak, akiknek ez politikai program – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Magyarország álláspontja – amelyet az uniós csúcson is képvisel -, hogy semmi szükség nincs bevándorlókra.

Az esetleges visszatoloncolások végrehajthatóságát kétségesnek minősítette, felvetve: milyen eszközzel tennék, fegyverrel, jó szóval pénzügyi motiválással. Jelenleg 40 ezer esetben jelezték, hogy visszaküldenének bevándorlókat Magyarországra, de “nem fogadunk vissza senkit” – szögezte le, hozzátéve: az érintettek nem itt léptek először az unió területére.

A tárcavezetőt kérdezték Angela Merkel német kancellár nyugat-balkáni háborúra vonatkozó felvetéséről is. Azt felelte: nem lát erre utaló jeleket.

– MTI –
hirdetés