Illegális bevándorlás – Kósa: ki kell üríteni a debreceni tábort

Debrecen, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) – Ki kell üríteni a debreceni menekülttábort amelynek “ebben a formában semmi értelme nincs”, de nem kell megszüntetni – közölte a Fidesz ügyvezető alelnöke, megválasztott frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben.


Kósa Lajos kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarországnak kell olyan tartaléktábor, amelyben válsághelyzetben, valós háborúból menekülőket el lehessen helyezni.

“Nyugodtan ki lehet üríteni a tábort (…), de felszámolni, megszüntetni felelőtlenség lenne” – mondta a kormánypárti politikus, Debrecen volt polgármestere.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a Fidesz szerint eredményes volt Orbán Viktor miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár pénteki bécsi találkozója.

Kiemelte: a magyar kormány rugalmasságát bizonyítja, hogy vezető osztrák politikusok bántó nyilatkozatai ellenére a jószomszédi kapcsolatokat és a problémák megoldásának igényét szem előtt tartva kezdeményezte a találkozót.

Kósa Lajos üdvözölte, hogy az osztrák kancellár és az alkancellár elismerte: a magyar-szerb zöldhatáron létesített műszaki határzár jogszerűen létesült és működik.

A politikus szerint a műszaki és a jogi határzár működőképességét bizonyítja, hogy míg korábban volt olyan nap, amikor csaknem tízezren jöttek át azon a határszakaszon, csütörtökön mindössze 109-en.

Kósa Lajos ugyanakkor nyomatékosította, hogy a magyar-szerb határt nem zárták le, csak a zöldhatárt, és a schengeni szabályoknak megfelelően, a hivatalos határátlelőkön lehet belépni Szerbiából Magyarországra.

Azt mondta: a migrációs nyomás ugyanakkor áttevődött a magyar-horvát határszakaszra, és az osztrákok sem tagadták annak szükségességét, hogy ott is ki kell alakítani a műszaki zárat.

“Nem jó, nem öröm, hogy ilyen műszaki határzárakat kell létesíteni, de nincs más megoldás a schengeni előírások betartására” – fűzte hozzá.

A magyar-szlovén határon más a helyzet – jelezte Kósa Lajos -, mivel két schengeni határral rendelkező országról van szó, “ott nem akarunk, nem tudunk építeni, és jelenleg nem is szükséges semmilyen létesítmény”.

Ahhoz viszont, hogy a magyar-horvát határzár sikeres legyen, a horvátok és más országok együttműködése is szükséges – mondta Kósa Lajos.

Hozzátette: a műszaki határzár csak kezelése és nem megoldása a problémának. A megoldást az jelenti, ha az Európai Unió megvédi saját határait, nagyobb támogatást ad azoknak az országoknak, ahol nagy táborok működnek, és jelentős anyagi forrásokat fordít a menekülteket kibocsátó országok helyzetének normalizálására.

Ehhez nem elég egymilliárd euró – utalt Kósa Lajos a szerdai EU-csúcson elfogadott támogatási összegre.

A Fidesz ügyvezető alelnöke Orbán Viktor hatpontos előterjesztéséről szólva azt mondta: a helyzet megoldásához a hatodik pontot is meg kell valósítani, vagyis az EU-nak meg kell védenie Görögország külső határait. “Közeledik az idő, amikor a hatodik javaslatot is elfogadja az Európai Unió” – jegyezte meg a politikus.

– MTI –