Illegális bevándorlás – Jelentősen csökkent a bicskei tábor létszáma

Bicske, 2015. október 1., csütörtök (MTI) – A tranzitzónák működése, a műszaki határzár és a jogszabályi szigorítások jelentős létszámcsökkentést hoztak a bicskei befogadótáborban – mondta a térség fideszes országgyűlési képviselője a témában tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön Bicskén.

Tessely Zoltán hangsúlyozta, a kormány intézkedései beváltották a bicskeiek reményeit és jelentős javulásokat eredményeztek a befogadóállomás közvetlen környezetében. Emlékeztetett arra, hogy a nyáron volt olyan nap, amikor 1500-nál is többen voltak a táborban, most pedig kevesebb mint 200-an tartózkodnak ott.

Az MTI kérdésére a képviselő azt mondta: ha ismételten akkora nyomás nehezedne a városra, mint korábban, akkor arra kérnék a kormányt, hogy az eljárásrend betartása mellett, a városon kívül helyezzék el a migrációs tábort. Hozzátette: a menekültstátust elnyerő külföldiek integrációját azonban továbbra is a jelenlegi táborban folytatnák.

Pálffy Károly (Fidesz-KDNP) Bicske polgármestere kiemelte, hogy az idén több migráns fordult meg a városban, mint amennyi a város lakossága. Összesen több mint 14 ezer migránst regisztráltak a táborban – mondta.

Jelezte, hogy a város közterületei károkat szenvedtek el a migránsáradatban, de a legnagyobb kár az, hogy a táborral szemközti ipari területről egy 12 milliárd forintos beruházást elvittek a migrációs veszély miatt, és az eredeti befektetésnek csak a töredéke valósul meg Bicskén. Ez a kár akár tízmilliárd forintos is lehet – tette hozzá.

Bálint Istvánné (Fidesz-KDNP) alpolgármester, aki két évtizedet dolgozott a táborban, elmondta, hogy a befogadóállomás élete mára visszatért a régi kerékvágásba. Reményét fejezte ki, hogy a létesítmény visszakapja eredeti funkcióját, és ismét az elismert menekültek magyar társadalomba integrálódását segíti a jövőben.

– MTI –
hirdetés