Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.09. 12:26

FIDELITAS SAJTÓT.: Elvándorlás és toborzás

<p>Nyíregyháza - Növekvő kilátástalanság, elvándorló fiatalok címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán a Fidelitas. Elhangzott: az orvosok 63 százaléka külföldre vágyik, holott az állam fizette a tanulmányaikat.</p>

– Miért van az, hogy a magyar fiatalok az elvándorlás és a kivándorlás gondolatával foglalkoznak, s több mint felük külföldön akar letelepedni? A potenciális kivándorlók zömükben a városi férfi lakosság magasan képzett fiataljai közül kerülnek ki. Jóval kevesebb állami és EU forrás áll rendelkezésre megyénkben, mint Dunántúlon. A Start kártya csak tüneti kezelés, nem oldja meg a problémát. A kaposvári példát kellene követnünk, ahol az önkormányzat tetterős támogató intézkedésekkel segíti a pályakezdők munkahelyhez, magasabb bérhez, lakáshoz jutását – mondta Magera Tibor, a Fidelitas városi elnöke.

Gulácsi Tamás városi alelnök a klímaváltozás problémájáról beszélt. Véleménye szerint a környezettudatosság terén gyökeres szemléletváltásra lenne szükség.

– Mindig a fejétől bűzlik a hal, tartja a szólás, ami igaz Nyíregyháza városvezetésére is. Nem értjük, miért kell világosban is fényárban úszniuk a köztéri lámpáknak, miért építünk betonvilágot magunk köré? Tudatos környezetpolitikára van szüksége a városnak, éppen ezért augusztus elsején tagtoborzást tartunk Nyíregyházán – tette hozzá.
- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!