Illegális bevándorlás – Horvát ellenzék: Zágrábnak meg kell állítani az illegális bevándorlást

Zágráb, 2015. október 4., vasárnap (MTI) – A horvát legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) szerint csak Zoran Milanovic szociáldemokrata miniszterelnök nem érti, mi történik a menekültválság körül. A párt ezért vasárnapi lapbeszámolók szerint azt üzente a kormánynak, hogy állítsa meg az illegális bevándorlást.

Gordan Jandrokovic, a HDZ elnökségének tagja szombaton a párt választási gyűlésén Zágrábban kijelentette: hetek óta tudja a kormány, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal szomszédos határát. Ezért szerinte Zágrábnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a migránsok a jövőben ne léphessék át illegálisan a szerb-horvát határt.

Milanovic szerint nem lehet megvédeni a határokat – idézte Jandrokovic a miniszterelnököt. Milyen ország az, amely nem tudja megvédeni saját határait? – tette fel a kérdést.

A HDZ szerint nemcsak Dalmáciát kell megkímélni a migránsáradattól, hanem Kelet-Szlavóniát is, mert mindenkinek egyforma bánásmódban kell részesülnie.

“Minden határt egyformán kell felügyelni, főleg hogy Németország közölte: a helyzet ellenőrizhetetlenné vált és Horvátországnak meg kell védenie határait, s egyúttal az Európai Unió határait is” – mondta.

Zoran Milanovic szombaton Dubrovnikból azt üzente a montenegrói kormánynak, hogy ne küldjön migránsokat Horvátország délkeleti határára. “Ez a mi házunk és ott nyitjuk ki az ajtót, ahol mi akarjuk” – mondta, majd hozzátette: egyelőre pedig csak Kelet-Szlavóniában áll nyitva.

Szeptember közepe, azaz a szerb-magyar határ részleges lezárása óta a legfrissebb adatok szerint 108 ezer 800 illegális bevándorló lépte át a horvát határt és több mint százezren már el is hagyták az országot.

Szombaton becslések szerint 5-6 ezer migráns érkezett a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe. Az opatovaci sátortáborban jelenleg 600 fő tartózkodik. A Nyugat-Európába igyekvő menedékkérőket a legrövidebb időn belül a magyar határra szállítják a horvát hatóságok.

– MTI –
hirdetés