Illegális bevándorlás – HM: hamarosan befejeződik a magyar-román határ geodéziai kitűzése

Akt.:
Kerítés mellett járőröző katonák Röszkénél
Kerítés mellett járőröző katonák Röszkénél - © MTI Fotó: Ujvári Sándor
Budapest – Hamarosan befejeződik a magyar-román határ geodéziai kitűzése – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI megkeresése.

Az M1 aktuális csatorna hétfői híradójában azt mondták: Hajdú-Bihar megyében 13 településen kezdődött meg a műszaki határzár előkészítése. Az Ártánd közelében található Berekböszörményben például már leverték azokat a piros karókat, amelyek a kerítés helyét jelölik.

A HM az MTI megkeresésére közölte: a román-magyar határszakaszon az államhatár geodéziai kitűzése zajlik, kerítésépítési munkák nincsenek. A karók a határ pontos kijelölésére szolgálnak, a munka a napokban befejeződik.


Illegális bevándorlás - Megkezdõdött a mûszaki határzár

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter március 4-én Mártélyon, a hódmezővásárhelyi közgyűlés kihelyezett ülésén beszélt arról, hogy a kormány kész akár néhány hét alatt a teljes, mintegy 470 kilométeres román határszakaszon a biztonsági határzárat kiépíteni. Hozzátette: a kerítés kitűzése, az előkészítő tereprendezési munkák megkezdődtek.

A HM vasárnap délelőtt az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Magyar Honvédség – a Belügyminisztérium kérésére – a magyar-szerb határ bizonyos szakaszain megkezdte az ideiglenes biztonsági határzár megerősítését, miután az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határsértések száma.

– MTI –


Kártalanítás jár a kerítésért
Hajdú-Bihar – Nagy erőkkel folyik a magyar–román határra tervezett műszaki határzár előkészítése. Ez a megyei kormányhivatal honlapján is hozzáférhető iratokból kiderül. Ezek szerint közérdekű használati jogot jegyeztek be határ menti megyei ingatlanokra. Olyanokra, amelyeket a kerítés munkálatai érinthetnek. A kártalanítási eljárások is megindultak, sok esetben határozat is született.