Illegális bevándorlás – ENSZ: 700 ezer menedékkérő érkezhet idén Európába

Genf, 2015. október 1., csütörtök (MTI/AFP/Reuters) – Idén a 700 ezret is elérheti a Földközi-tengeren keresztül Európába érkezett menekültek száma, és a következő évben sem várható csökkenés az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtökön bemutatott jelentése szerint.

“Az UNHCR arra számít, hogy 2015-ben akár a 700 ezret is elérheti az Európában biztonságot és nemzetközi védelmet keresők száma” – olvasható a genfi székhelyű szervezet által közzétett dokumentumban.

Az ENSZ előrejelzése szerint jövőre sem fog mérséklődni a menekültáradat, a szakértők 2016-ban is legalább 700 ezer menedékkérőre számítanak az öreg kontinensen.

A dokumentumban kiegészítő anyagi források biztosítására szólították fel a nemzetközi közösséget. Az UNHCR összesen 128 millió dollárt (36 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a menekültválság kezelésére.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint szeptember 28-ig mintegy 521 ezren választották az életveszélyes földközi-tengeri utazást, hogy Európába jussanak. Közülük nagyjából 387 ezren Görögországban, további 131 ezren pedig Olaszországban értek partot. Az érkezők 18 százaléka gyerek, 13 százaléka pedig nő. A legtöbben Szíriából jönnek Európába, de sokan érkeznek Irakból, Afganisztánból, Afrikából és máshonnan.

A világszervezet előző, szeptember 8-án megjelent előrejelzésében még azzal számoltak, hogy 2015-ben 400 ezer, 2016-ban pedig 450 ezer menedékkérő fog érkezni Európába.

– MTI –