Illegális bevándorlás – Embercsempészettel gyanúsított irakiak juttattak Szerbiából Romániába iráni és iraki bevándorlókat

Kolozsvár – Embercsempészettel gyanúsított iraki férfiak juttattak Szerbiából Romániába 14 iráni és iraki bevándorlót – közölte kedden honlapján a román határrendészet.

A határrendészek Temesváron figyeltek fel vasárnap az öt férfiből, négy nőből és öt kiskorúból álló bevándorló csoportra, melynek tagjait bekísérték ellenőrzésre. A tőlük szerzett információk alapján kiterjesztették a vizsgálatot, és a szerb-román államhatár szomszédságában fekvő Tógyér (Toager) és Gyér (Giera) települések között elfogtak a zöld határ közelében két iraki állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Szerbiából Romániába juttatták a csoportot.

Az embercsempészettel gyanúsított irakiakat őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat.

Amint Petre Nicola, a határrendészet Temesvári regionális felügyelőségének a szóvivője az MTI-nek elmondta: valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy egy nyugat-európai országba szerettek volna eljutni, de a bevándorló csoport nyolc iráni tagja nem kívánt menedéket kérni Romániában, így őket a szerb-román toloncegyezmény értelmében átadták a szerb hatóságoknak. A hat iraki bevándorló menedéket kért, így őket a menedékkérők temesvári központjában helyezték el.

– MTI –