Helyi közélet

2008.05.14. 17:55

Cannes: Ki gondolná, hogy egykor döcögősen indult…

<p>Cannes – 1946-ig kellett várni a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál újraindításával, és jó ideig nem volt biztos, vajon sikerül-e évente megrendezni a már a kezdetekkor nagy pompával és csillogással kísért eseményt.</p>

Döcögősen indult annak idején a Cannes-i Filmfesztivál, hiszen 1939-ben két nappal a megnyitó után Franciaország hadba lépett, és ez egy szemvillanás alatt véget vetett a fasiszta befolyás alatt lévő Velencei Mostra ellenpontjaként induló liberális fesztiválnak.

1946-ig kellett várni a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál újraindításával, és jó ideig nem volt biztos, vajon sikerül-e évente megrendezni a már a kezdetekkor nagy pompával és csillogással kísért eseményt. A fesztiválok esetében fontos tudni – és ez a nagyokra, mint Cannes, fokozottan érvényes –, hogy korántsem csupán filmbemutatók, hanem sokkal inkább a filmipar fontos üzleti és szakmai találkozóhelye. A világ filmművészetének legnagyobb mesterei versenyeznek évről évre az Arany Pálmáért, ám ez csak csekély részét teszi ki a fesztivál ideje alatt látható filmeknek, amelynek nagy része itt talál külföldi forgalmazóra.

A tavalyi erős mezőny után idén elég sok szóbeszédet hallani arról, mennyire nehéz volt a versenyprogram összeállítása, főképp azért, mert kevés volt az erre alkalmas film. Rossz év lenne ez, ahogy azt Berlin már baljóslóan előre vetítette? Nos, a hivatalos megnyitó előtt mindez még csak spekuláció, és korai lenne ítélkezni, annyi viszont bizonyos, hogy az idén is van magyar film a hivatalos versenyprogramban. Mundruczó Kornél  Deltája a februári Magyar Filmszemlén már minden létező hazai elismerést besöpört, és a külföldi sajtó sem győzte méltatni a fiatal magyar tehetséget, aki már előző filmjeivel, a Szép napokkal és a Johannával világszerte kivívta a kritikusok elismerését. Tavaly Tarr Bélával és filmjével, A londoni férfivel kapcsolatban nem győztem hangoztatni, hogy nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. A mostani rendezők névsorát tekintve is csak azt tudom mondani, Cannes-ban versenyezni Wim Wenders, Walter Salles, Brillante Mendoza, Clint Eastwood, a Dardenne testvérek és Steven Soderbergh filmjei ellen, hogy csak egy néhány nevet említsek az illusztris csapatból, már önmagában óriási elismerés.

Az, hogy az idén kit ítél a legjobbnak a huszonhárom filmből az amerikai színész/rendező/forgatókönyvíró Sean Penn által vezetett zsűri, majd elválik, azt viszont már most lehet tudni, hogy a közönség Steven Spielberg versenyen kívül bemutatandó legújabb Indiana Jones-filmjének szurkol, amelyet hamarosan nálunk is láthat a moziba járó közönség Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága címmel.

–Váró Kata Anna–

Cannes, 2008. május 14.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában