Illegális bevándorlás – Előzetes letartóztatásban a nagyfai fogolyzendülés feltételezett kezdeményezői

Szeged, 2015. október 26. Rendőrök migránsokat őriznek a Szegedi Törvényszék folyosóján az előzetes letartóztatásukról döntő nyomozási bírói ülés előtt 2015. október 26-án. A gyanú szerint hét iraki, két szír és egy szerb állampolgár kezdeményezője volt a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláson 2015. október 23-án történt fogolyzendülésnek, a Szegedi Járásbíróság harminc napra elrendelte előzetes letartóztatásukat
Szeged, 2015. október 26. Rendőrök migránsokat őriznek a Szegedi Törvényszék folyosóján az előzetes letartóztatásukról döntő nyomozási bírói ülés előtt 2015. október 26-án. A gyanú szerint hét iraki, két szír és egy szerb állampolgár kezdeményezője volt a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláson 2015. október 23-án történt fogolyzendülésnek, a Szegedi Járásbíróság harminc napra elrendelte előzetes letartóztatásukat - © MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szeged – Egy hónapra elrendelte a Szegedi Járásbíróság hétfőn annak a tíz migránsnak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a kezdeményezője volt a nagyfai idegenrendészeti őrzött szálláson pénteken történt fogolyzendülésnek – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.


Szanka Ferenc elmondta, a bíróság a szökés, elrejtőzés, illetve egyes gyanúsítottak esetében a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt látta indokoltnak a kényszerintézkedés elrendelését.

Péntek reggel az őrzött szállás egyik körletében a fogvatartottak eltorlaszolták több zárka bejáratát. Az egész nap tartó erőszakos cselekmények során – amelyekben csaknem hetvenen vettek részt – a fogvatartottak tönkretették a zárkák fűtését, kitörték az ablakokat, nem fogadták el az élelmet, és éhségsztrájkkal is fenyegetőztek. Csak késő estére sikerült meggyőzni őket arról, hogy nyissák meg a helyiségeket. Ezt követően a cselekmények feltételezett kezdeményezőit az ország különböző büntetés-végrehajtási intézeteiben helyezték el.

Fogolyzendülés kezdeményezésének bűntette miatt hét iraki, két szír és egy szerb állampolgár ellen indult büntetőeljárás. A gyanúsítottak között vannak olyan migránsok, akik tiltott határátlépés szabálysértés miatt kerültek idegenrendészeti őrizetbe, másokat a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt már jogerősen elítélt a bíróság, ők a kitoloncolásra vártak.

A szerb állampolgárt embercsempészet miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság – tudatta a csoportvezető ügyész.

– MTI –
hirdetés