Illegális bevándorlás – Elkezdődött a röszkei tömegzavargás vádlottjainak tárgyalása

Szeged, 2016. március 17. Operatőrök készítenek felvételeket a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületében, ahol a Szegedi Járásbíróság előtt elkezdődött a 2015. szeptember 16-án a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely történt tömegzavargás résztvevőinek pere 2016. március 17-én. Szemben Arany János bíró.
Szeged, 2016. március 17. Operatőrök készítenek felvételeket a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületében, ahol a Szegedi Járásbíróság előtt elkezdődött a 2015. szeptember 16-án a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely történt tömegzavargás résztvevőinek pere 2016. március 17-én. Szemben Arany János bíró. - © MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Szeged – A vádirat ismertetésével elkezdődött a röszkei tömegzavargások vádlottjainak tárgyalása csütörtökön a Szegedi Járásbíróságon.

Az ügyészség a kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt – köztük egy nőt – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Egy férfi megafonnal a kezében beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül – mások mellett – a vád alá helyezett tíz ember jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.

A tárgyaláson jelen vannak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is.

A tárgyalás csütörtökön és pénteken a vádlottak meghallgatásával folytatódik. A bíróság az ügyben később hozhat ítéletet.

– MTI –