Illegális bevándorlás – Egész éjszaka érkeztek a migránsok Horvátországba

Zágráb/Ljubljana – Még mindig nagy a migrációs nyomás Horvátország keleti határán, Bapska körzetében, amelynek szerb oldalára, Berkasovóra egész éjjel érkeztek a migránsok autóbuszokkal – írta az Index.hr internetes oldalán pénteken.

A horvát hatóságok csak kisebb csoportokban engedték be az országba a Közel-Keletről érkező bevándorlókat, majd az opatovaci sátortáborba szállították őket.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 222 501 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Csütörtökön 6500 migráns érkezett az országba. Az opatovaci befogadóállomáson 3000 ember éjszakázott. A migránsokat vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják a szlovén határra.

A horvát hatóságok múlt péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak.

A szlovén rendőrség adatai szerint csütörtök 9339 migráns lépte át a szlovén-horvát határt, csütörtök nulla órától péntek délelőttig pedig újabb 4700. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában 47 510 illegális bevándorlót regisztráltak.

– MTI –