Illegális bevándorlás – CÖF-CÖKA: elfogadhatatlan, embertelen az Európai Bizottság javaslata

Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivõje, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közjogi kabinetjének vezetõje (b) és Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora sajtótájékoztatót tart a fõvárosi Európa Pontnál 2016. május 7-én. A sajtótájékoztatót az Európai Bizottság javaslata kapcsán tartották, amelynek elfogadása esetén a tagállamoknak negyedmillió eurót kellene fizetniük minden be nem fogadott migráns után.
Ifj. Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivõje, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közjogi kabinetjének vezetõje (b) és Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora sajtótájékoztatót tart a fõvárosi Európa Pontnál 2016. május 7-én. A sajtótájékoztatót az Európai Bizottság javaslata kapcsán tartották, amelynek elfogadása esetén a tagállamoknak negyedmillió eurót kellene fizetniük minden be nem fogadott migráns után. - © MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest – Felháborító, elfogadhatatlan, gazdasági hatásai miatt pedig embertelen az Európai Bizottság javaslata, amelynek elfogadása esetén a tagállamoknak negyedmillió eurót kellene fizetniük minden be nem fogadott migráns után – hangsúlyozta az MTI-nek szombaton ifjabb Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közjogi kabinetjének vezetője.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint ez az elgondolás egyértelműen szembemegy az európai közösség megálmodóinak meggyőződésével, akik az önkéntességet, a szabadságot és a szolidaritást tekintették az együttműködés alapjának.

A szolidaritás halott, és a gyilkosai az Európai Bizottságban ülnek – jelentette ki.

Utalt arra is: az Európai Bíróság gyakorlata szerint a közös politikáknál figyelembe kell venni az egyes államok teherbíró képességét, és nem lehet azokat egyenlő mércével mérni. Magyarország ebben a költségvetési ciklusban 24 millió eurót költhet menekültek befogadását és integrálását szolgáló rendszerekre, 40 milliót pedig a schengeni határok védelmére és a vízumok kezelésére.

Már 96 migráns elutasítása és az ebből fakadó büntetés lefedné a teljes keretösszeget – említette meg, hozzátéve, már tavaly ezernél több migráns befogadásáról volt szó egy állandó mechanizmus keretében, így – ha elfogadják a javaslatot – pillanatok alatt lenullázódnának ezek a források.

A szóvivő érthetetlennek nevezte, hogy miközben egy költségvetési ciklusban egy uniós polgárra mintegy egymillió forintnyi közösségi költségvetési forrás jut, addig a be nem fogadott illegális migránsok mindegyikéért 78 millió forintot kell fizetni. Emlékeztetett arra: Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője már tavaly is elviselhetetlen tehernek nevezte az egy migráns ellátására jutó 130 ezer forintot.

Ifjabb Lomnici Zoltán kijelentette: országjárásuk során azt tapasztalták, hogy az emberek félnek a betelepítéstől, nem csak a családjukat, de nemzetünket, hagyományainkat is veszélyben érzik emiatt.

Egyben bocsánatkérésre szólította fel a baloldalt, amely szavai szerint most nem utasítja el a kvótát, noha a 2004. végi, a külhoni magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazás kampányában sokkal enyhébb, “ráadásul hazug módon megjelölt következményekre” hivatkozva biztatott a nemmel voksolásra.

– MTI –