Illegális bevándorlás – Brüsszel levélben kér tájékoztatást az új magyar jogszabályokról

Akt.:
Brüsszel, 2015. október 7., szerda (MTI) – Úgynevezett adminisztratív levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak, amelyben a migrációs válság miatt szeptemberben életbe léptetett jogszabály-módosításokról kér felvilágosítást – erősítette meg az MTI-nek az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán.

Natasha Bertaud a levél tartalmáról nem közölt részleteket, csak annyit, hogy a kérdések a magyarországi menekültügyi és bevándorlási szabályokra vonatkoznak. Tájékoztatása szerint a levelet kedden küldte el a bizottság.

A szóvivő megerősítette azt is, hogy a kormánynak két hete van arra, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire, majd a válasz alapján a testület párbeszédet kezdeményez a magyar hatóságokkal.

A bizottsági levelet blogbejegyzésében közzétette Jávor Benedek (PM) európai parlamenti képviselő.
A levélben azt írták, hogy az Európai Bizottság szolgálatait értesítették a magyar parlament által nemrégiben, júliusban és szeptemberben elfogadott jogszabály-módosításokról, amelyek a menekültügyi szabályokra, a büntető törvénykönyvre, a büntetőeljárásról szóló törvényre, a határőrizeti törvényre, a rendőrségről szóló törvényre és a nemzetvédelmi törvényre vonatkoznak.

Emlékeztetnek rá, a magyar hatóságoknak a törvényváltoztatásokról a lehető legrövidebb időn belül hivatalos értesítést kell küldeniük az Európai Bizottságnak annak érdekében, hogy a bizottság szolgálatai véglegesíthessék annak a vizsgálatát, hogy a módosítások összhangban vannak-e az uniós joggal, különösképpen a menekültügyre és a határvédelemre vonatkozó közösségi joganyaggal és az Alapvető Jogok Chartájával.

Az adminisztratív levélben közölték, hogy bár a szóban forgó jogszabály-módosításokról hivatalos értesítés eddig nem érkezett az Európai Bizottsághoz, a szervezet szolgálatai előzetes értékelést készítettek, amelyet csatoltak a Magyarországnak küldött levélhez. Ez az előzetes értékelés számos aggályt és kérdést felvet bizonyos törvénymódosítások tartalma és végrehajtása kapcsán.

Az Európai Bizottság többek között aggályosnak tartja a Szerbiával közös határon leadott nemzetközi védelem iránti kérelmek lehetséges kvázi-módszeres elutasítását, az elégséges biztosítékok lehetséges hiányát a határon lefolytatott menedékjogi eljárások esetében, ide értve a hatékony jogorvoslat lehetőségét a menedékkérelem befogadhatóságáról szóló döntés ellen, a határ átlépésére vonatkozó büntetőjogi szankciókat, valamint a védelemhez való jog tiszteletben tartását garantáló megfelelő biztosítékok és a büntetőeljárásokban való hatékony jogorvoslat lehetséges hiányát, a határátkelőhelyek lezárását, a katonai erőknek biztosított hatásköröket a határ igazgatásában, valamint a gyerekek számára biztosított különleges eljárások vagy biztosítékok lehetséges általános hiányát.

– MTI –