Illegális bevándorlás – Berlin felszólított 17 országot az elutasított menedékkérők visszafogadására

Berlin – A német kormány felszólított 17 országot, hogy fogadják vissza azon állampolgáraikat, akiket a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékkérelmük elutasítása után jogerősen Németország elhagyására kötelezett – írta kedden a Die Welt című német lap.

A beszámoló alapján a belügyminisztérium és a külügyminisztérium demarsot – figyelmeztető tiltakozást – intézett a laphoz eljutott kormányzati iratok szerint “különösen problematikus” országoknak, amiért nem működnek együtt megfelelően távozásra kötelezett állampolgáraik visszafogadásában. A kormányt főleg észak-afrikai országok magatartása nyugtalanítja, ezért a héten Thomas de Maiziere belügyminiszter vezetésével magas rangú delegáció látogat a térségbe.

A Die Welt szerint a tiltakozás egy “átfogó” akció része, amely a párbeszéd valamennyi szintjét érinti. A kormány több ország esetében az együttműködés “újabb szakaszának megnyitását” helyezi kilátásba, és egyelőre nem fenyeget, például nem villantja fel a fejlesztési támogatás megvonásának lehetőségét. Azonban Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter a napokban egy nyilatkozatában úgy vélte, tarthatatlan állapot, hogy egyes országok átveszik a fejlesztési segélyt, de állampolgáraikat nem veszik vissza.

Nem új fejlemény, hogy az elutasított és az ország elhagyására kötelezett menedékkérőket igen nehéz visszajuttatni hazájukba. Tavaly a nagyjából 200 ezer ilyen ember közül 20 194-et sikerült hazatoloncolni. A német kormánynak viszont igyekeznie kell, mert a BAMF a szervezeti fejlesztések révén hamarosan jóval több elutasító, az ország elhagyására kötelező határozatot hoz, így sok százezer ember lesz Németországban, akiknek nem ott, hanem a hazájukban lenne a helye – emelte ki a Die Welt.

A legfőbb gond a hivatalos okmányok hiánya és a személyazonosság bizonytalansága, illetve a származási országok alacsony szintű együttműködési készsége ezeknek a gondoknak az orvoslásában. A nemzetközi jog előírásai alapján az elutasított menedékkérők visszafogadása az érintett országok kötelezettsége, de gyakori, hogy a hatóságok megtagadják vagy hátráltatják, szabotálják az együttműködést a német partnerekkel. Például Pakisztánban uniós diplomaták beszámolói szerint a kormány kifejezetten ösztönzi a gazdasági indíttatású kivándorlást, és a Világbank becslése szerint a külföldön tartózkodó pakisztáni állampolgárok csak tavaly több mint 20 milliárd dollárt utaltak haza – írta a Die Welt.

A lap szerint Észak-Afrikában Algéria, Egyiptom, Marokkó és Tunézia, Nyugat-Afrikában Benin, Bissau-Guinea, Burkina Faso, Ghána, Guinea, Mali, Niger és Nigéria, Kelet-Afrikában Etiópia, a Közel-Keleten Libanon, továbbá Banglades, India és Pakisztán kormánya kapott figyelmeztető tiltakozást Berlintől.

– MTI –