Illegális bevándorlás – Bakondi: tárgyalásokkal próbálják rendezni a kiskunhalasi incidenst

Budapest – Úgy tűnik, hogy sikerre vezetnek a tárgyalások, és nem kell erőszakra számítani a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol szerdán háromszáz menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt és kitöréssel fenyegetőzött – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában.

Bakondi György azt mondta: folyamatosan tárgyalnak a migránsok szószólóival, és sem az illegális bevándorlók kitörése nem valószínű, sem az, hogy megtámadják a rendőröket.

Felidézte, hogy az incidens reggel kezdődött az őrzött szálláson, amely, zárt, nem lehet szabadon elhagyni. Azokat helyezik ilyen típusú létesítménybe, akiket a bíróság elítélt tiltott határátlépés vagy más bűncselekmény miatt, ugyanakkor a kiutasítás elkerülése érdekében menekültügyi kérelmet nyújtottak be.

A migránsok alapvetően azt követelik, hogy helyezzék őket nyílt táborba, valamint gyorsítsák meg az eljárásukat – mondta Bakondi György.

Hangsúlyozta: a törvények a külföldiekre és a migránsokra is vonatkoznak. Sem arra nincs lehetőség, hogy módosítsák a jogszabályilag előírt eljárási határidőket a menekültügyi őrizetesek nyomására, sem pedig arra, hogy nyílt táborokba tegyék át őket.

A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, hogy a telephely személyzete mindent megtesz a migránsok érdekében, akiknek megfelelő ellátást és elhelyezést biztosítanak. Az őrzött központ épülete új – fűzte hozzá.

Bakondi György felidézte, hogy Kiskunhalason már történt hasonló eset, annak során illegális bevándorlók kővel dobálták a hatóságokat. Megjegyezte azonban, hogy akkor sokkal kevesebb migráns vett részt az akcióban.

– MTI –