Illegális bevándorlás – Bakondi: nem történt fizikai erőszak a békéscsabai befogadó központban

Budapest – Fizika atrocitás nem történt, senki nem sérült meg a migránsok tiltakozásakor a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban (MÖBEK) – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfő délután az MTI-nek.

Bakondi György elmondta: a Békés megyei táborban 165-en tartózkodnak, közülük hetvenen a késő délelőtti órákba engedetlenségbe kezdtek, és agresszíven léptek fel. Mintegy harminc férfi az intézmény udvarán tüntetett. A migránsok azt akarják, hogy gyorsítsák meg ügyeik intézését, valamint bocsássák őket szabadon óvadék ellenében.

Bakondi György elmondta: az ügyintézés átlagosan 30-34 nap, ennél gyorsabban ez nem megy.

A magyar jogszabályok szerint arra sincs mód, hogy szabadon bocsáthassák az őrzött migránsokat – fejtette ki, hozzátéve: a kormány sem hazai, sem külföldi zsarolásnak nem enged.

A belbiztonsági főtanácsadó felidézte: az országban három őrzött befogadó központ működik: az egyik Békéscsabán, a másik Nyírbátorban, a harmadik Kiskunhalason.

A múlt héten Kiskunhalason tiltakoztak csoportokban verődve a migránsok több napon keresztül. Itt fizikai erőszak is történt: kedden az egyik afgán migráns egy másik társa füléből kiharapott egy darabot.

Bakondi György azt mondta: Békéscsabán a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a menekültügyi hivatal és a rendőrök próbálják visszaállítani a rendet.

Az ott lévő erők fenntartják a rendet és a közbiztonságot Békéscsabán – hangsúlyozta a főtanácsadó.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután a police.hu-n is azt írta: kora délután a menekültügyi őrizetesek befejezték a tiltakozásukat, eltették azokat a lepedőket, amelyekre felírták követelésüket.

A központban és Békéscsabán továbbra is nyugalom van – tették hozzá.

– MTI –
hirdetés