Illegális bevándorlás – Bakondi: a tavalyi migrációs hullámmal jött a németországi baltás támadás elkövetője

Tusnádfürdő, 2016. július 22. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (szmben j2) beszél a Migráció Európában című előadáson a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn, a Lőrincz Csaba sátorban 2016. július 22-én. Szemben balról Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője (b), Györkös Péter berlini magyar nagykövet (b2), Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára (b3), Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (b4), Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára (j4), Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő (j3), Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (j2) és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője (j).
Tusnádfürdő, 2016. július 22. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (szmben j2) beszél a Migráció Európában című előadáson a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn, a Lőrincz Csaba sátorban 2016. július 22-én. Szemben balról Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője (b), Györkös Péter berlini magyar nagykövet (b2), Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára (b3), Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (b4), Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára (j4), Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő (j3), Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója (j2) és Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője (j). - © MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest – A tavalyi migrációs hullámmal érkezett Európába az az afgán fiatal, aki a hét elején Németországban baltával támadt egy vonat utasaira – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az MTI érdeklődésére pénteken.

A 17 éves fiatal sajtóhírek szerint az Iszlám Állam hívének vallotta magát, több embert súlyosan megsebesített, majd amikor a helyszínre érkező rendőrökre támadt, lelőtték.

Bakondi György elmondta: a baltás támadás nyomán indult eljárásban a német hatóságok nem tudták tisztázni az elkövető nevét, személyazonosságát. Megkeresést intéztek több európai társszervhez, amelyek közül a magyar hatóságok a támadásnál rögzített ujjlenyomat alapján azonosították a fiatalt.

A magyar hatóságok 2015. június 23-én Ásotthalomnál fogták el az afgán fiatalt, de miközben a menekültügyi eljárás zajlott, ismeretlen helyre távozott. A felkutatására tett intézkedések eredménytelenek maradtak, ezért a magyar hatóságok megszüntették a menekültügyi eljárást – közölte a belbiztonsági főtanácsadó.

Álláspontja szerint ez az eset is rávilágít az illegális migráció súlyos biztonsági kockázataira, valamint arra, hogy a terrorizmus és a bevándorlás között szoros összefüggés van.

– MTI –