Illegális bevándorlás – Asselborn: veszélybe kerülhet a 160 ezer menekült elosztására kidolgozott uniós terv

Berlin – Veszélybe kerülhet a 160 ezer menekült elosztására kidolgozott európai uniós terv, mert a Görögországba érkező menedékkérők nem hajlandók helyben benyújtani kérelmüket, hanem utaznak tovább Németország felé – mondta az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg bevándorlási és menekültügyi minisztere a Spiegel Online című német hírportálnak hétfőn.

Jean Asselborn szerint a Törökországból az égei-tengeri szigetekre érkező menedékkérők “inkább hisznek az embercsempészeknek, mint a helyi hatóságoknak”, ami azzal fenyeget, hogy működésképtelen lesz az európai uniós tagállamok közötti elosztási rendszer.

Az EU minden üldözöttnek biztosít lehetőséget a védelemhez fűződő jog érvényesítésére, de ehhez az is szükséges, hogy “a menekültek betartsák a törvényeinket” – hangsúlyozta a luxemburgi politikus.

Asselborn mindezt a menekültválság egyik gócpontjaként számon tartott Leszboszon szerzett tapasztalatai alapján mondta. A miniszter Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagjának társaságában tartott terepszemlét a szigeten – egy korábbi börtönben – kialakított hot spotban, azaz uniós menedékkérő-regisztrációs központban.

A Spiegel Online hétfői összeállítása szerint a menedékkérők regisztrációja már rendben zajlik, ami nagy teljesítmény, tekintve, hogy naponta átlagosan 4 ezren érkeznek, de gond, hogy nem sokáig maradnak a szigeten.

Az elosztási rendszer alapján az EU-ba Görögországban belépő menedékkérőknek helyben kellene benyújtaniuk kérelmüket, és a hot spotban kellene megvárniuk a kérelem elbírálását. A védelemre szoruló, menekültként elismert kérelmezőket aztán szétosztanák a tagállamok között. A Leszboszon partot érő menedékkérők azonban rögtön továbbutaznak.

Az uniós belügyminiszterek tavasszal 40 ezer, szeptemberben további 120 ezer menekült elosztásáról egyeztek meg. A megállapodás értelmében egyelőre 66 ezer menekültet helyeznek át a többi tagállamba Olaszországból és Görögországból, 54 ezernek az áthelyezésről pedig később döntenek.

Eddig Olaszországból 19 embert telepítettek át Svédországba. Görögországból még egy menekült sem került más tagországba az elosztási rendszer keretében.

A német kormány szerint a 160 ezer menekült szétosztása csak az első lépés, hosszabb távon a hot spotokra építve egy állandó elosztási rendszert kellene kialakítani.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben a menekültválság egy másik gócpontjában, a bajor-osztrák határon fekvő Passauban – ahol a Törökországból érkező menekültek nagy része eléri célját, Németországot – egy fórumon bejelentette, hogy a brüsszeli testület hamarosan bemutatja vonatkozó terveit.

A bizottsági elnök elmondta, hogy szerinte sokáig eltart még a menekültválság, éppen úgy, mint a menekültek európai uniós tagállamok közötti méltányos elosztását szolgáló állandó rendszer kialakítása.

– MTI –
hirdetés