Illegális bevándorlás – A röszkei tömegzavargás vádlottjainak felmentését kérték ügyvédeik

Szeged – A vádlottak felmentését, illetve – törvényes vád hiányában – az eljárás megszüntetését kérték a védők a tavaly ősszel a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult perben a Szegedi Járásbíróságon csütörtökön.

Az ügyészség kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt – köztük egy nőt – határzár tiltott átlépésének – tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett – bűntettével vádol. Ambruzs Róbert ügyész szerdai vádbeszédében végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Védőbeszédében több ügyvéd is a vád törvényességét vitatta- Álláspontjuk szerint ugyanis az ügyészség nem részletezte pontosan, vádlottanként lebontva, ki miként követte el a terhére rótt bűncselekményt, így nem derült ki, mi ellen kellene védekezniük a terhelteknek.

Az ügyvédek közül senki sem vonta kétségbe, hogy az átkelőnél tömegzavargás volt, és azt sem, hogy a vádlottak magyar területre léptek. Azt azonban valamennyien hangsúlyozták, hogy védencük nem vett részt erőszakos cselekményekben. Az eljárás során meghallgatott rendőr tanúk és az ügyészség is alaptalanul feltételezte, hogy a vádlottaknak tudniuk kellett, jogellenesen lépnek magyar területre – fejtette ki több védő is.

A vádlottak egyöntetűen állították, azt látva léptek egy nyitott kapun keresztül magyar területre, hogy a korábban a határt őrző rendőrök hátrább vonultak. A helyszínen készített videofelvételekből kiderül, volt olyan férfi, aki feleségével és gyermekeivel csak azután, jóval bármilyen erőszakos cselekményt követően lépte át a határt, miután a rendőrök több családot is beengednek maguk közé.

Fazekas Tamás ügyvéd, aki a női vádlott és két mozgásában korlátozott férfi védelmét látja el, hangsúlyozta: ők egészségügyi állapotuk miatt nem vehettek részt az erőszakos cselekményekben, és távol tartották magukat a határnál kialakult rendbontástól is. A többi emberrel együtt valóban azzal a szándékkal érkeztek a határhoz, hogy nemzetközi védelmet kérjenek, ezt azonban nem lehet összekeverni az ügyészség által feltételezett akarategységgel, amely szerint akár rendbontás árán is – illegálisan – magyar területre akartak volna lépni – fejtette ki.

A már oltalmazott státuszt kapó idős nő esetében közigazgatási határozat, a másik két vádlottnál jogerős bírósági döntés állapítja meg, hogy számukra – egészségügyi állapotuk miatt – Szerbia nem biztonságos harmadik ország. Az asszony esetében ezért az eljárás megszüntetésére, a férfiaknál felfüggesztésére tett indítványt az ügyvéd.

A családos vádlottak esetében az ügyészség által javasolt kiutasítás mellőzését kérték a védők, mivel az lényegében lehetetlenné tenné számukra az unió területén való tartózkodást, miközben rokonaik Nyugat-Európában nyújtottak be menedékkérelmet.

A tárgyalás ideje alatt a büntetőeljárás ellen tiltakozó aktivisták demonstráltak a bíróság épülete előtt a vádlottak szabadon bocsátását kérve.

Az ügyben a bíróság pénteken hirdet határozatot.

– MTI –
hirdetés