Nagyvilág

2012.08.13. 12:18

Egyre többen tartanak fegyvert Szlovákiában

Pozsony, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - Folyamatosan emelkedik a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők és a legálisan tartott lőfegyverek száma Szlovákiában, ez utóbbiból minden huszadik lakosra jut egy.

Pozsony, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - Folyamatosan emelkedik a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők és a legálisan tartott lőfegyverek száma Szlovákiában, ez utóbbiból minden huszadik lakosra jut egy.A szlovák rendőrség legfrissebb statisztikáiból kiderül, hogy Szlovákiában csak az elmúlt négy év során közel 22 ezren szereztek fegyvertartási engedélyt. A tavalyi év végén már több mint 163 ezren rendelkeztek ilyen engedéllyel, ami rekordnak számít.

2004-től több mint 20 százalékkal emelkedett a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek száma Szlovákiában. Csak az elmúlt évben háromezer új engedélyt adott ki a rendőrség, ezek egyötöde a lőfegyver utcán való viselésre is feljogosít.

A legálisan tartott fegyverek száma ennél is gyorsabb ütemben növekedett. Míg nyolc évvel ezelőtt közel 212 ezer legális lőfegyvert tartott nyilván a rendőrség, 2011 végén számuk már meghaladta a 275 ezret.

Emellett Szlovákiában viszonylag alacsonynak számít a lőfegyverrel elkövetett emberölések száma, a 2011-ben történt 96 gyilkosság közül 14-et követtek el ilyen módszerrel.

Világviszonylatban a fegyvertartási engedély megszerzésére vonatkozó szlovák előírások a szigorúbbak közé tartoznak. Az engedélyért folyamodó személynek a fegyvertartásra vagy viselésre vonatkozó igényének indoklása mellett vizsgáznia kell a lőfegyver használatából, valamint a tartására vonatkozó jogszabályokból is. Az engedély kiadása orvosi szakvéleményhez és pszichológiai vizsgálathoz kötött, ez utóbbira ötéves időközönként kell sort keríteni.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!