Il Quaestor

Il Quaestor
© Fótó: HBN
Több, mint nyolc éve borult be az Il Ferro piramisjátéka, s csak ezen a héten született meg az ügyben az elsőfokú, tehát még mindig nem jogerős ítélet. A károsultak autóit azóta tán megette a rozsda, elvitte a bank, jobb esetben kifizették; hogy pénzükhöz jutnak-e valaha, az – a vagyonelkobzás ellenére – kérdéses. Szőke Tímea írása.


A bírósági ítélet indoklása nem hagyja meg azt a jóindulatú feltételezést, hogy tisztes volt a szándék, csak félrecsúszott. Az Il Ferronak utalt kereskedői jutalékot, egyéb bevételt (legalábbis részben) más társaság számlájára küldték és csendben felvették – nem úgy néz ki, mintha mindenképpen fizetni akartak volna.
Bár az érintetteknek épp elég baj a maguk vesztesége, a (legalábbis kimutatható) félmilliárd forintos károkozás aprópénz ahhoz képest, amit az elmúlt hónapokban a brókerbotrányok áldozatai elszenvedtek. Évtizeden át tartó szabálytalan működés (az Il Ferroé mindössze másfél év volt), több pénz, több ügyfél, lényegesen bonyolultabb rendszerek – ha az autós cégnél nyolc esztendőbe került eljutni egy ítéletig, a brókereknél meddig tart majd? Persze, lehet, hogy sokkal gyorsabban, mivel a politika is mélyen benne nyúlkál az ügyben…
A brókerek esete egyvalamiben biztosan hasonlít az autósokéra: a tisztes szándékot valószínűleg kizárhatjuk.​

– Szőke Tímea –