Ijedt gyerekeket is nyugtatni kellett

Ijedt gyerekeket is nyugtatni kellett
Hajdúhadház – A sokat látott katasztrófaorvos szerint a szél akár a 150 kilométeres sebességet is elérhette.

Huszonöt-harminc önkéntes indult a cívisvárosból Hajdúhadházra, hogy segédkezzenek a szélvihar által lekopaszított háztetők lefóliázásban, miután a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) segélykérő felhívást tett közzé egy debreceni rádióban.

A DEKOM vezetője, dr. Késmárky András és társai két terepjáróval indultak útnak hétfő délután, hogy segítsenek a rászorulók orvosi ellátásában. A sokat látott katasztrófaorvos a masszív, mégis tövestől kicsavart fák láttán azt sem tartotta kizártnak, hogy kisebb forgószél söpört végig a térségen. A két évvel ezelőtti burmai ciklonból kiindulva úgy becsülte, hogy a szél ereje akár a 150 kilométeres óránkénti sebességet is elérhette.

Cukros roham

Beszámolója szerint Hajdúhadházon akadt olyan emeletes ház, mely felső szintje megrogyott. – Az utak akadálymentesítésében favágók segédkeztek, de a problémához mérten kevés Stihl-fűrész állt rendelkezésre – mondta Késmárky András, aki a csapatával a város cigánytelepén is szétnézett, hátha segíthetnek.

Egy cukorbetegnek rohama volt a stressz miatt, míg két kisgyermeket azért kellett nyugtatniuk, mert rettentesen megijedtek a mennydörgéstől és a fejetlenségtől. – A telepet szintén megrongálta a vihar, sok házat és udvart teljesen széjjel vert. A lakók leginkább tanácstalanul, tehetetlenül álldogáltak az utcákon.

Bajba jutottak után kutat

Nagyon örültek az érkezésünknek, mert igazából velük senki sem foglalkozott – árulta el a jelenleg Földesen körzeti orvosként tevékenykedő férfi. Késmárky-ék ezt követően a környező tanyavilágban kutattak bajba jutottak után, mint említette, egy helybeli épp csak ki tudott menekülni a házából, mielőtt az épület összeomlott…

HBN–RaL

Összefoglaló: Hatalmas viharkárok Hajdú-Bihar megyében