Így tároljuk akkus kerti gépeinket, hogy tovább hasznunkra legyenek

Felmerül a kérdés, hogyan bánjunk az akkuval működő gépeinkkel
Felmerül a kérdés, hogyan bánjunk az akkuval működő gépeinkkel - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egyre több akkumulátorról működő kerti gépet használunk, nem mindegy, hogyan.

Ma már egyre fejlettebb az akkumulátoros technika, és szinte minden kerti gép kapható ilyen áramforrás-meghajtással is, miközben az áruk is egyre barátságosabb, így egyre többen választják őket. Felmerül azonban néhány kérdés velük kapcsolatban.

Azonnal használható

Ilyen kérdés például az, hogy mi a megfelelő hőmérséklet az akkus kerti gépek tárolására. Esőben használhatjuk őket? Optimálisan töltjük az akkukat? És vajon van még más is, amivel érdemes lenne tisztában lennünk?

Tavasztól késő őszig szinte minden hétre jut valamilyen kerti teendő, végre egyre több időt tölthetünk a szabadban kertünk és növényeink ápolásával. Ezért fontos, hogy milyen gépekkel vesszük magunkat körül, és azokat hogyan tároljuk.

Az akkumulátoros kerti gépek a kiváló teljesítményük mellett számtalan előnnyel rendelkeznek. Használatukkal többek között megszabadulunk a füsttől és a zajoktól, amelyet bizonyára a környezetünk is értékelni fog.

Nem kell lemeríteni

Az egyik kertigép-szakkereskedéstől kaptunk néhány tippet ahhoz, hogyan tároljuk akkumulátoros gépeinket a maximális élettartamuk elérése érdekében. Az akkut nem szükséges teljesen lemeríteni első használat előtt. Megvásárlásuk után azonnal használatba vehetők, a hagyományos akkukkal ellentétben már nincs szükség kisütésükre, majd a teljes feltöltésre.

Ne várjuk meg, hogy az akkuk lemerüljenek. A mai modern technológián alapuló akkumulátorokat nem szükséges 100 százalékosra feltölteni. Nem kell odafigyelni sem a töltési ciklus hosszára, sem a kisütésre, mert ezek az akkumulátorok bármikor tölthetők, akár 5-10 perces résztöltéssel, akár a teljes töltési ciklus végéig is. A LED-es töltöttségjelző ebben nagy segítséget nyújt, gombnyomásra kijelzi az akkumulátor töltöttségi állapotát, és a töltési folyamatról is tájékoztat.

Az akkut tartsuk távol a nedvességtől, párától. Az akkumulátorokat közvetlen időjárási tényezőktől (erős napsütés, nagy meleg, eső, fagy) is óvni kell. Tiszta, száraz, vegyszerektől mentes helyen tároljuk őket, így várható a leghosszabb élettartam. Az ideális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 30 százalék.

Megfelelő hőmérséklet

Tárolásukhoz biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet. A lítium-ionos akkumulátorok tárolás közben alig veszítenek a töltöttségükből, 0 fok alatti hőmérséklet esetén azonban hamar lemerülnek. Éppen ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy ideális hőmérsékleten tároljuk gépeinket.

ÉM