Életstílus

2008.03.21. 18:11

Kalcium és D-vitamin a csontritkulás ellen

<p>Debrecen – Kevesen tudják, hogy a csontritkulás kezelésekor az alapgyógyszer mellett kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő kalcium- és D-vitamin-pótlásnak is.</p>

Ha ugyanis ezek az elemek nincsenek elegendő mennyiségben jelen a szervezetben, hatástalan lehet az oszteoporózisos betegek gyógyszeres terápiája.
Ma már idehaza is elérhetők azok a korszerű gyógyszerek, amelyek lassítják a csontritkulásos folyamatok súlyosbodását, és csökkentik a csonttörések kockázatát.

A csontállományfogyás leggyakoribb szövődményei a csigolya-, valamint a végtagtörések, köztük is a csukló- és a legsúlyosabb következményekkel járó combnyaktörés.

Napjainkban már olyan korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, amelyek nemcsak a háti csigolyák összeroppanásának esélyét befolyásolják kedvezően, hanem a végtagtörések (például combnyak-, alkartörés) kockázatát is jelentősen csökkentik.

Ám a csontritkulás elleni legkorszerűbb gyógyszerek is csak akkor képesek kellőképpen kifejteni a hatásukat, ha mellettük elegendő kalciumhoz és D-vitaminhoz jut a beteg. A csont szilárdságának megőrzéséhez ugyanis erre a két anyagra feltétlenül szüksége van a szervezetnek.

Az oszteoporózis hatékony kezeléséhez ezért „hármas, kombinált terápia” szükséges. Az alapgyógyszer, a kalcium és a D-vitamin együttes alkalmazását hazánkban a gyógyszerfelírási rendelet is előírja.

A teljes körű kezelést jelentősen megkönnyíti és kényelmessé teszi, hogy egyes combnyaktörés ellen is védő készítményeket egybecsomagolták a két másik elengedhetetlen alkotórésszel, a kalciummal és a D-vitaminnal, és így a beteg pontosabban veheti be az előírt gyógyszereket, javítva ezzel a terápia hatékonyságát.

A hatékony kezelés legfőbb kritériuma, hogy a beteg – betartva orvosa utasításait – pontosan, folyamatosan szedje a neki előírt készítményt. Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete felhívja a figyelmet, hogy az a több tízezer, korábban oszteoporózissal kezelt páciens, aki a közelmúltban abbahagyta a gyógyszerszedést, komoly veszélynek teszi ki magát és csontjait.

Nagyon fontos, hogy közülük minél többen folytassák tovább a csontritkulás kezelését, a hatékony törésmegelőzést. Ennek érdekében keressék fel háziorvosukat, aki beutalhatja őket a csontritkulás szakrendelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!