Így őrizzük meg az ősz szépségeit

Így őrizzük meg az ősz szépségeit
© Illusztráció: AFP / DANIEL MIHAILESCU
Debrecen – Ha a gyerekünk már úgyis minden színes falevelet, makkot és gesztenyét hazahord, dekoráljunk azokkal!

Talán nincs is olyan édesanya vagy édesapa, akinek az ősz közeledtével ne lenne minden pulóvere, kabátja zsebében egy-két gesztenye, makk. Van, aki ezekből otthon – agyának rejtett zugából előhívva az emlékeket – kínkeservesen állatkákat, makkmarcit varázsol. De olyanok is akadnak, akik nem tudják, mit kezdjenek a termésekkel, lepréselt vagy épp csak csokorba szedett levelekkel. Nekik adunk most néhány egyszerű és egy-két bonyolultabb ötletet, amivel nem csak a gyerek „gyűjteményét”, de az ősz szépségeit is megőrizhetjük a lakásunkban.

Termések pohárban

Akár azt a közcímet is kaphatta volna ez a bekezdés, hogy DIY (do it yourself, azaz csináld magad) kezdőknek. Ehhez igazán nincs szükség nagy kézügyességre, csak egy mutatós üvegpohárra vagy vázára, esetleg szebb befőttesüvegre, amibe egyszerűen belerakjuk az eddig gyűjtött makkot, bogyókat, gesztenyét, esetleg néhány szebb levelet, ágacskát és egy vastagabb, mutatósabb gyertyát (pár száz forintért már kaphatóak igazán szépek), s kész is a nagy mű. Ha valaki szívesen próbál újdonságokat, akár lencsével, babbal, kukoricaszemekkel is töltheti rétegezve a poharat, amit egy raffiamasni csak tovább csinosít.

Festve és lógatva

A „haladóknak” ajánljuk a következő ötleteinket, amikhez már nem árt némi kézügyesség és persze hozzávaló sem. Kezdjünk egy színes makkos dísszel.

makk

Ehhez egy szebb formájú ág, tempera, ecset, szalag, egy régi Napló és némi türelem szükséges. Az újságot gondosan leterítjük az asztalra, hogy megóvjuk a festékpacáktól, majd jöhetnek a makkocskák, amik közül azok a jók, amiknek még megvan a kalapjuk. A termést befestjük különböző színűre (ha kicsit rámegy a kalapra, azt utólag akár vízbe mártott fül­piszkálóval letörölhetjük). A kalapoknál ha megvan még a szára, akkor könnyebben rá lehet kötni a szalagot, ha nincs, akkor gombostűvel vagy folyékony ragasztóval rögzíthetjük. Utána már nincs más dolgunk, mint a megszáradt terméseket felaggatni és kész is a mű.

A másik „aggatott” díszhez igazi faleveleket, papírból kivágottat, de akár hobbiboltban kapható alapot is használhatunk. A levelet bekenhetjük dekupázs ragasztóval vagy sima fehér iskolai ragasztóval, majd pedig különböző színű csillámporokkal szórjuk be és hagyjuk megszáradni. Utána szalag segítségével fűzünk belőle girlandot, nagyon mutatós, de a készítésnél csak óvatosan a csillámporral. (Ha túl sok van belőle ott, ahol nem kellene, akkor elő a szösztelenítő hengert vagy egy darab régi gyurmát!)

Ha mindezek nem jelentenek elég kihívást, vagy már idősebb és ügyesebb gyerekkel állunk neki a kézműveskedésnek, akkor az alábbi „levéltál” a nekünk való feladat.

level

Természetesen színes levelek, tál, folpack, rengeteg türelem, és lehetőleg olyan ragasztó (dekupázs például), ami száradás után átlátszó lesz! A leveleket kicsit le kell préselni, de nem szabad addig a könyvben hagyni, amíg teljesen kiszárad, mert akkor törik és nem hajlik. A tálat bevonjuk folpackkal, jöhet az első réteg ragasztó, majd rá a lehetőleg közepes méretű levelek. Aztán kívülről is lekenjük őket (ez adja majd a tartást) és jöhet a következő réteg, amíg készen nem vagyunk. Utána megvárjuk, amíg kiszárad és csak utána vesszük le a tálról, különben eldeformálódik. Óvatosan leszedjük a fóliát, s akár még egy réteg lakkal át is kenhetjük a tartósság kedvéért. Jó próbálkozást, szórakozást kívánunk!

HBN–SZFÁ

Címkék: , ,hirdetés