Így nem sokan nézik a tojás frissességét

Így nem sokan nézik a tojás frissességét
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Speciális módszerekkel vizsgálják az élelmiszer-alapanyagok minőségét a Nyitrai Egyetem szakértői, akik a napokban a Debreceni Egyetemen oktatnak.

Átvilágítják a tojást a külön erre a célra kifejlesztett berendezéssel, az így láthatóvá váló belső légbuborék méretéből pedig megállapítják, hogy mennyire friss. A gyors és egyszerű módszer a felhasználást és a forgalmazást is befolyásolhatja. Ezt a technológiát is bemutatják hétfőtől csütörtökig a Nyitrai Szlovák Agrártudományi Egyetem adjunktusai a Debreceni Egyetemen angol nyelven tanuló élelmiszermérnök szakos és az Erasmus-programba bevont hallgatóknak.

Eva Ivanisova és Vladimira Knazovicka állati és növényi eredetű nyersanyagok minősítésének gyakorlatát és elméletét oktatja, meghatározzák a felhasználást akár döntően befolyásoló technológiai paramétereket. Különböző, gyorsan elvégezhető módszerekkel ellenőrzik például a tej zsírtartalmát, ami mérvadó lehet az átvételi ár szempontjából a termelő és a felvásárló között.


Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A búza fehérje-, nedvesség- és sikértartalmát, valamint enzimaktivitását is kimutatják, aminek ismeretében megállapítható, mennyi ideig tárolható a gabona és milyen kenyér készülhet belőle.

Bemutatják továbbá a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar hallgatóinak a méz, a burgonya, a cukorrépa, a melasz és a sörárpa minőségi paramétereinek vizsgálati lehetőségeit is, melyek a felhasználhatóság tekintetében mérvadóak.

A vendégoktatók látogatása lehetőséget ad arra is, hogy a Debreceni és a Nyitrai Egyetem intézetei keressék a közös pályázati lehetőségeket az élelmiszer-alapanyagelőállítás és -technológia területén.

– Debreceni Egyetem –








hirdetés