Így lehet egy nap alatt felkészülni a szóbeli érettségire

Így lehet egy nap alatt felkészülni a szóbeli érettségire
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egy nap persze túl sok mindenre nem elég, de ha ügyesen osztjátok be az időtöket, nem stresszeltek, és nem engeditek, hogy bármi is elvonja a figyelmeteket, akár több tucat tételt is átismételhettek. Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik.

Készítsetek tanulási tervet!

Még akkor is készítsetek tanulási tervet, ha csak egy napotok maradt a felkészülésre. Osszátok be okosan az időtöket, és tartsátok magatokat a tanulási tervhez. Tartsatok néha szünetet, ilyenkor lassú, hasi légzéssel frissítsétek fel magatokat, kapjatok be egy-két szőlőcukrot vagy gyümölcsöt. Facebook, Twitter, YouTube, kedvenc sorozat – mind tilos, viszi az időt!

Használjatok kiemeléseket!

Ha elfáradtatok, és nagyon nehezen megy a tanulás, készítsetek rajzokat a szöveghez. A kiemelések is sokat segítenek: a legfontosabb adatokat érdemes külön kártyákra is felírni, hogy reggelizés, utazás közben át tudjátok ismételni.

Feleljetek otthon!

A fejetekben profi a felelet, de amikor hangosan mondanátok fel, csak hebegtek-habogtok? Hogy a vizsgabizottság előtt flottul menjen minden, próbáljátok minél többször felmondani a tételeket, akár egy családtagnak, akár diktafonra. Utóbbi azért lehet hasznos, mert ha visszahallgatjátok a felvételt, pontosan érezni fogjátok, melyik részt kell még gyakorolni. Ez különösen az idegen nyelvi vizsga előtt jön jól.

Használjátok ki az utolsó pillanatot is!

Az utolsó pillanatig érdemes ismételni, olvasgatni a korábban készített vázlatokat. Osszátok be úgy az időtöket, hogy a nap végén minden tételhez legalább 20-30 lényeges mondatot el tudjatok mondani.

Forrás: Eduline.hu