Így látja a klímaváltozást egy alaszkai kutató

Akt.:
Falk Huettmann előad
Falk Huettmann előad - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Klímaváltozást kutató alaszkai ökológus érkezett a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karra.

Falk Huettmann Németországban diplomázott, Kanadában doktorált, azóta dolgozott már többek között Dél- és Közép-Amerikában, Nepálban, Oroszországban, Kínában, 12 éve pedig Alaszkában él és dolgozik, a University of Alaska Fairbanks ökológusa, statisztikusa. Világszerte a globális klímaváltozást kutatja, illetve megfigyelései alapján megpróbálja előrevetíteni annak hatásait.

A Debreceni Egyetemmel a MÉK Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék tanársegédjén, Dr. Kövér Lászlón keresztül került kapcsolatba 5 évvel ezelőtt. Akkor a hollók városiasodását vizsgálták közösen, majd pedig a tengeri teknősök védelmét tanulmányozták együtt Közép-Amerikában.

Az alaszkai professzor augusztus 26-án szemináriumot tartott a debreceni Agrártudományi Központban. A „machine learning”-et mutatta be, azt a rendkívül hatékony alternatív statisztikai módszert, ami bármely tudományterület adatainak elemzésében alkalmazható. Elkötelezettje annak, hogy a különböző kutatások adatai világszerte szabadon elérhetőek legyenek (open access), hiszen csak így lehet azokból valós, a társadalom számára is hasznos eredményeket felmutatni.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Falk Huettmann 10 napot tölt Magyarországon, hazánkat változatos természeti értékei miatt kiemelkedő kutatási területnek tartja. Itt tartózkodása alatt az énekes madarak vonulását, gyűrűzését tanulmányozza több helyszínen: Aggtelek, Szeged, a Kis-Balaton és Kőszeg környékén, a begyűjtött adatokat pedig a klímaváltozás fényében értékeli majd.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karral az együttműködés a jövőben is gyümölcsöző lehet, közös kutatási eredményeik publikálásán túl kölcsönösen tanulmányutakat szerveznének: a debreceni hallgatók 10 fős csoportokban utazhatnának Alaszkába, az ottani érdeklődők pedig Magyarországra.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés