Járvány

2020.05.09. 15:27

A baloldali hisztéria ellenére jó döntés volt megtartani az érettségit

A kollégák nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért felelős államtitkára.

Székesfehérvár, 2020. május 6. Védõmaszkot viselõ diákok az írásbeli történelem érettségi vizsga elõtt a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Mûvészeti Szakgimnáziumban 2020. május 6-án. Történelembõl középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségizõ vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI / Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

Minden fennakadás, probléma és botrány nélkül, sikeresen szerveztük meg a vizsgákat a rendkívüli helyzet ellenére – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért felelős államtitkára az Origónak adott interjújában, melyet a Magyar Nemzet is szemlézett.

Maruzsa Zoltán örömét fejezte ki, hogy a legnagyobb létszámot megmozgató tantárgyakból, magyarból, matematikából, történelemből, angolból és németből már lezajlottak az érettségik, május 21-éig pedig már csak kis létszámú tárgyakból tartanak vizsgákat. A nehezén tehát túl vagyunk

– összegzett.

Az Origónak adott interjúban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért felelős államtitkára elmondta: mindannyiukon nagy volt a felelősség, és nem könnyítette meg a munkát az a nyomás sem, amelyet az ellenzék és a média helyezett a vállukra, „esetenként hiszterizálva” a várható körülményeket.

Utólag megállapítható, hogy a kormány számításai helyesek voltak – hangsúlyozta, jó döntésnek nevezve a vizsgák megtartását.

A kollégák nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem mondták vissza tömegesen a részvételt, a kormány teljes körűen biztosította a védekezéshez szükséges felszereléseket, az érintettek pedig szemmel láthatóan, az államtitkár személyes tapasztalata szerint is betartották a biztonsági intézkedéseket.

Maruzsa Zoltán kitért arra is, hogy a Pedagógusok Szakszervezete elsősorban az érettségi biztonságos lebonyolítását kérte tőlük, a bevezetett óvintézkedésekkel azonban tudtak azonosulni, és korrektnek nevezte az együttműködésüket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban kezdetben bojkottot hirdetett, arra kérte a tanárokat, hogy vegyenek ki szabadságot. Mint mondta, el akarták lehetetleníteni az érettségit, és ezt Maruzsa Zoltán akkor kifejezetten nehezményezte is.

Aztán augusztusra halasztást javasoltak, amit rajtuk kívül senki nem akart, viszont az utolsó egy hétben már ők sem álltak elő újabb akciókkal, így az érettségi szervezésére, és nem az akciók kivédésére lehetett koncentrálni

– emelte ki.

A vizsgák további menetéről az államtitkár közölte: a következő vizsganapokon naponta pár ezren vesznek csak részt. A jóval alacsonyabb létszám miatt országosan sem lesz már látványos a diákok jelenléte például a közlekedésben, illetve kevesebb tanteremre és felügyelő tanárra lesz szükség – tette hozzá hangsúlyozva azt, hogy a biztonsági intézkedéseket ugyanúgy be kell majd tartani.

Maruzsa Zoltán köszönetet mondott mindazoknak, akik az érettségi zökkenőmentes lebonyolításában közreműködtek.

Borítókép: védőmaszkot viselő diákok az írásbeli történelem érettségi vizsga előtt a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban 2020. május 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában