Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.03. 14:32

Nyomtalanul tűnt el a Rori bútora Miskolcon?

<p>Miskolc - Az egykori Rori bútora egy raktárban pihen. Megnézni nem lehet, ugyanis nem engedik. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/v7.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A legértékesebb darab</B></A></p>

Volt egyszer egy Roráriusz cukrászda Miskolcon, és volt ennek egy bútora, amely messze földön híres volt. Ez a berendezés a magyar állam tulajdona lett, és így a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kezelésébe került. A látogatók egy darabig láthatták is a különleges, klasszicista stílusú bútorzatot, majd egyszercsak eltűnt. Majd régi helyén, a felújított cukrászdában (ma Pannónia szálló) újra látható volt. 2001-ig, azóta – állítólag – az épület raktárának mélyén pihen. Szerettük volna megnézni, lefotózni, de a szálloda ügyvezetője nem engedte meg, mint ahogy a múzeumnak – amelyik jogszerűen e bútorok kezelője – is nemet mondott.
– A jelenlegi helyzet, hogy a Pannónia szálló tulajdonosa nem hajlandó megmutatni a bútort – mondta lapunknak Kiss Imre, a múzeum igazgatója. – Annak idején az Állami Vagyonkezelői Ügynökség (ÁVÜ) privatizálta az épületet, de elfelejtették elmondani a tulajdonosnak, hogy ezzel együtt a bútor nem lett a tulajdonuk. A szerződésük alapján csupán kölcsön kapták – tette hozzá.

Eddig békésen

Az igazgató elmondta azt is, hogy a bútor továbbra is a magyar állam tulajdona, és a múzeum kezelésében van. Eddig békésen próbáltak tárgyalni – mondta –, de ez nem járt sikerrel, így jogi útra terelik az ügyet.

Skandalum, hogy nem hajlandók megmutatni a bútorokat – fogalmazott –, hiszen jogtalanul van náluk. A múzeum tárgyalt jogászokkal is, akik elmondták, hogy jó esély van arra, hogy a bútor visszakerüljön a múzeumba.

Roncshalmaz

– A privatizáció előtt a Hungarhotels tulajdona volt az épület, az ÁVÜ eladta, a bútorral együtt – mondta Barkóné Szabó Éva, a Pannónia Szálló ügyvezető igazgatója. Hozzátette: 15 éve folyik a tárgyalás ebben az ügyben.

Az ügyvezetőt kértük, hogy lefotózhassuk a bútorokat. A válasza nem volt, arra hivatkozott, hogy a raktár leghátsó részében vannak, nem tudják kipakolni.

Milyen állapotban van a berendezés? „Olyanban, mint volt – válaszolta Barkóné Szabó Éva – 1993-ban szerettük volna felújíttatni, de akkor 1 millió forintba került volna.”

A bútorok 1987-ben kerültek vissza a múzeumból a szállóba, egy darabig láthatta azokat a közönség, hiszen a felújított cukrászdában voltak. „Ez azonban nem az eredeti bútor – tájékoztatott az ügyvezető igazgató –, csupán a pult és a tükrös rész, valamint két szék eredeti, a többi utánzat. Ezt viszont az ÁVÜ annak idején elfelejtette jelezni a leltári papíron.”

Milyen értéke van a Rori-bútornak? Az ügyvezető igazgató szerint semmilyen, mert roncshalmaz az egész, csupán eszmei értéke van.

A tulajdonjog számít

Arra, hogy a bútorok egy része nem eredeti, Kiss Imremúzeum igazgató így reagált: ez nem egészen így van. Hozzátette: ennek azonban nincs jelentősége, mert a tulajdonjog akkor sem a szálló tulajdonosáé.

 

A Roráriusz története

„Az épület szállodai részét 1959-től a Budapesti Központi Hungária Szálloda és Étterem Vállalat üzemeltette. Felújítása után 1961-ben nyílt meg ismét... Földszintjén áruház volt, amely 1970-ben költözött át az akkor megnyíló Centrum Áruházba. Felújítása után folyamatosan nyílt meg az emeleti részeken szálloda, a földszinten cukrászda, a pincében étterem és söröző.

1990-ben felirat is hirdette a Rori cukrászdát, de ez jogviták miatt lekerült, s az egykori Roráriuszra emlékeztető bútorok is szétszóródtak, elkallódtak.” – Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 10. kötetéből idéztünk.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!