Így alapozhatja meg sikerét a tőzsdén

Így alapozhatja meg sikerét a tőzsdén
A tőzsdei kereskedés nyereségessége több tényező függvénye. Ahhoz, hogy valaki folyamatosan pénzt tudjon keresni a deviza piacon nem csupán nagyon jó tájékozottság szükséges, hanem nagymértékű önfegyelem és a szabályok betartása is. Az első és egyben az egyik legfontosabb szabály pedig az, hogy legyen egy saját, jól megfogalmazott startégiánk, amelyet követünk.

A kereskedési stratégiák olyan szabályrendszerek, amelyeket a kockázat csökkentése és a nyereség elérésének reményében választanak és alkalmaznak a befektetők. Alapvetően két úton lehet elindulni: vagy a már létező, jól bevált stratégiák közül választhatunk egy céljainknak megfelelő mechanizmust, vagy pedig alkotunk egy saját stratégiát. Ez utóbbi természetesen sokkal időigényesebb, ugyanakkor jobban megfelel a személyes elvárásoknak és sokat tanulhatunk belőle. Amennyiben emellett a megoldás mellett döntünk, lényeges, hogy az összes fontos kritériumot vegyük figyelembe és a lehető legjobban működő rendszert alkossuk meg.

A kereskedési tervnek tartalmaznia kell, hogy a kereskedő mikor lép pozícióba, mit mikor, miért vesz meg vagy miért ad el. A stratégia azért nagyon fontos, mert számos kérdésre választ ad és segít tisztán látni olyan helyzetekben is, amikor gyorsan kell cselekedni. Meghatározza, hogy a kereskedő tőkéjének mekkora részét kockáztatja és hogy adott esetben mekkora veszteségnél lép ki a pozícióból.

Az igényeinkhez legjobban passzoló stratégia kiválasztása és kidolgozása előtt érdemes néhány alapvető dolgot átgondolni. El kell dönteni például, hogy mekkora kockázatot szeretnénk vállalni, és hogy milyen időtávot célzunk meg, meddig akarjuk tartani az adott részvényt. Ha napon belül szeretnénk kereskedni, akkor sokkal intenzívebben kell figyelni a piacot és a híreket. Hosszabb távú befektetéseknél ezzel szemben nem szükséges ezzel tölteni az egész napot, hanem elegendő naponta vagy hetente belépni a kereskedési rendszerünkbe és ott tájékozódni.

A kockázat csökkentésének lényeges eszköze a diverzifikáció, melynek lényege, hogy a pénzünket több felé osztjuk, több részvénytípusba fektetjük. A stratégiánk részeként hasznos lehet meghatározni, hogy vagyonunkért kiszámítható Blue-Chipeket (mint például OTP, Richter, Mol, Mtel) vagy nagyobb kockázattal járó, kevésbé likvid kispapírokat vásárolunk. A diverzifikáció hatékonyságát fokozhatjuk, ha szektorokat is megosztunk papírjaink között, hisz ha egy egész szektort érintő váratlan esemény következik be, akkor egy nagyobb befektetés esetén sokat lehet bukni.

A sikeres kereskedés titkairól a Random Capital Zrt. honlapján találhat további hasznos tanácsokat és információkat cikkek, prezentációk és infografikák formájában.

– PR cikk –

Címkék: ,