Igen ezernégy alkalommal

Az utóbbi években nagyságrendileg nem változott a megyeszékhelyen kötött házasságok száma.

Változatlanul mintegy ezer házasságot kötnek évente Debrecenben; 2005-ben 1004-szer mondták ki az igent a cívisvárosban – tájékoztatta a Naplót Bene Edit, a polgármesteri hivatal okmányosztályának vezetője. Ebből 55 alkalommal külföldiek voltak a ceremónia főszereplői – ez egyre gyakoribb.

Kínai, japán, izraeli, olasz, amerikai, tajvani, brazil állampolgár volt közöttük, ám többségében Ukrajnából és Romániából érkezettek járulnak a debreceni anyakönyvvezetők elé.

Az esküvőt 721-szer a Kálvin téri, 231-szer az Iparkamara utcai házasságkötőben tartották meg, míg 52-szer külső – ámde fedett – helyszínt választottak, jellemzően hotelek különtermeit vagy a megyeháza Árpád termét. A májustól szeptemberig tartó időszakban kötik a házasságok 60 százalékát, s ezen belül is az augusztus és a szeptember számít kiemelt hónapnak. A legnépszerűbb nap a szombat, pénteken viszonylag kevés a házasságkötés, de volt már olyan pár is, amelyik egy adott dátumhoz ragaszkodott, s az éppen keddre esett – mondta el Bene Edit.

Válást 741 – azelőtt Debrecenben megkötött házasságokról van szó – esetben jegyeztek fel tavaly, 126-szor pedig a korábbi házassági nevet akarták megváltoztatni: sokan a kötőjeles verzióra módosítottak.

Ü.Sz.