Igazoltatás a Jobbik rendezvényén

Összesen 10 ember ellen tesznek szabálysértési feljelentést a rendőrök, mert a Magyar Gárda egyenruhájához hasonló öltözetet viseltek a Jobbik Szabdság téri megemlékezésén – derült a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményéből.

A rendőrség szerint a pénteki rendezvények ettől függetlenül békésen zajlottak.

Ahogy arról a Független Hírügynöskég már beszámolt, az első világháborút lezáró trianoni döntés 90. évfordulóján tartott pénteki, parlamenti megemlékezést követő szentmise után a jobbikos képviselők és szimpatizánsaik a Szent István Bazilikából a Szabadság térre vonultak. A demonstráción a téren egykor állt Ereklyés Országzászló visszaállítását is követelték. A rendezvényen több ezer ember, köztük nagy számú terepruhás, egyenruhás fiatal vett részt. A Trianon-megemlékezésen megalakult a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom, ezt Kiss Róbert – a betiltott Magyar Gárda Mozgalom egykori főkapitánya – jelentette be. Szegedi Csanád országgyűlési képviselő pedig elmondta: június 8-án Marosvásárhelyen, első magyarországi pártként irodát nyit a Jobbik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a pénteki rendezvények békésen zajlottak a fővárosban, a Jobbik Szabadság téri megemlékezésén azonban 15 embert igazoltattak. Közülök tíz ellen szabélysértési feljelentést tesznek, mert – ahogy a közlemény fogalmaz – egy bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájához hasonló ruházatot viseltek.

– Független Hírügynökség –