nagy az érdeklődés

2020.07.16. 07:30

Már keresik Keresztest, az ipari területekből viszont hiány van

Autópálya, Nagyvárad közelsége, országhatármentiség – mindez a jövőt jelenti.

Fotó: Biharkeresztesi Városháza

– Van jövője a kisvárosnak. Betelt a 26 hektáros ipari parkunk, és hogy a folyamatosan érdeklődő vállalkozásoknak tudjunk biztatót mondani, keressük a letelepítésükre alkalmas területeket – mondta Dani Béla Péter polgármester. A városvezető mondatai azért is biztatóak, mert az 1990-es évek elejétől az országhatár mellett fekvő kisváros munkahelyet adó egységei sorra zártak be, a lakosság megélhetés híján költözött el a településről.

Néhány éve azonban, ami eddig hátrány volt, előnnyé vált. Az országhatár túloldalán lévő ipari parkok „túlcsordulása” miatt is elkezdtek érdeklődni a befektetők Biharkeresztes iránt. Az egykori legnagyobb munkaadó, a fa- és építőipari szövetkezet telephelyét vállalkozások népesítették be, gazdára talált az ipari park minden négyzetcentimétere, épül az odatelepült gazdasági egység munkáját gördülékenyebbé tevő repülőtér, heteken belül átadják a várostól alig 10 kilométerre lévő autópálya-szakaszt, és talán nincs is olyan hét, hogy a polgármester ajtaján ne kopogtatnának munkahely­teremtő céllal odatelepülni szándékozó vállalkozások. A Belügyminisztérium támogatásával gazdaságélénkítő támogatásban részesülhet a város.

„Meg kell találni a munkahelyteremtő szándékkal kopogtatóknak a helyet, akár a szomszédokkal összefogva is”

– jelentette ki a Naplónak Dani Béla Péter, Biharkeresztes polgármestere, amikor a városa foglalkoztatáspolitikájával kapcsolatos kérdésekkel kerestük meg. Mint arról már a lapunk korábban írt, az országhatár menti városkát az utóbbi néhány évben kezdik felfedezni a fejlesztési céllal befektetni kívánó gazdasági egységek. Ennek már jelenetős eredményei vannak, egyebek mellett az, hogy nagyot zuhant a munkanélküliek száma, továbbá betelt a 42-es főút elkerülő szakasza mellett korábban kialakított ipari park. Ott már jól működik az olasz–magyar tulajdonú térburkoló gyár, épül a házelemgyár és a gázbetongyár.

Prioritás a munkahelyteremtés

A jövő azonban egyértelműen az, hogy újabb területeket kell ipari övezetté vagy ipari parkká nyilvánítani. Bár vannak a városnak mezőgazdasági területei, azokat azonban az önkormányzat abban a művelési ágban szeretné megtartani, így egyelőre nagyobb földterületet nem tud ipari övezetté nyilvánítani Biharkeresztes. A kisebb gazdasági egységek város területére történő letelepítésére megoldást jelenthet az önkormányzati tulajdonban lévő telkek ilyen jellegű hasznosítása. Továbbá a környező települések vezetőivel már felvette a kapcsolatot és informális megbeszéléseket folytatott Dani Béla Péter.

„Az előző városvezetés is megtett mindent a munkahelyek létesítéséért, nálunk is ez a prioritás. Ki kell használnunk Nagyvárad, a debrecennyi méretű nagyváros, valamint az országhatár túloldalán lévő ipari területek közelségét. Bors, a nagy ipari parkkal rendelkező település polgármesterével, Bátori Gézával számos alkalommal beszéltünk az együttműködési lehetőségről, és erre ő is nyitott.”

– Az ismét megnyíló HURO európai uniós pályázat ad egyebek mellett lehetőséget közös beruházásokra – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a városában az elmúlt években nagyot csökkent a munkanélküliek száma. Ezt a kedvező folyamatot valamelyest megakasztotta a koronavírus-veszély, viszont ahogy újraindult a termelés, úgy javult ismét a ráta.

Együtt a belüggyel

Dani Béla Péter települése gazdasági fejlődése szempontjából kiemelten fontosnak tartja a Belügyminisztériumnak azt az országos lefedettségű gazdaságélénkítő programját, amelybe, további negyvenkilenc település társaságában, Biharkeresztes is bekerült.

– Ez egy olyan támogatás, amellyel a kevéssé képzett munkavállalókat juttatjuk tartós, piaci alapon működő és ennek megfelelő jövedelmezőségű munkahelyekhez. A programban résztvevő ötven település lehetőséget kap arra, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett a közmunkában végzett tevékenységet piaci alapra helyezze, és ezzel újabb és újabb munkahelyeket hozzunk létre Biharkeresztesen. Ez a kormányzati törekvés tökéletesen egybecseng az önkormányzatok szándékával, tehát hogy a településen növeljék a foglalkoztatást – kezdte a program részletezését a polgármester, majd azzal folytatta, hogy a Belügyminisztérium képviselőivel már több körben tárgyaltak, legutóbb a múlt héten szerdán. A megbeszéléseken sorra vették a biharkeresztesi közmunkaprogramokat, megvizsgálták, melyiket lehet áttenni piaci alapra. Ennek egyébként szigorú feltételei vannak.

– Csak olyan tevékenységet támogat a minisztérium, amelyik jelenleg már folyik és közfoglalkoztatással van kapcsolatban. A működése nyereséges legyen, magában hordozza a foglalkoztatást, a továbbfoglalkoztatást, továbbá öt évig fenntartható legyen. És még egy nagyon fontos szempont: minimum két embert foglalkoztasson az a projekt. Ez utóbbit talán a legegyszerűbb lesz teljesíteni. Egyelőre az előkészületeknél tartunk, ősszel születhetnek konkrét döntések.

Kovács Zsolt

Együtt a szomszédokkal

A környező helységekkel együttműködve több társulás (óvodai, szociális, infrastruktúrafejlesztési) is működik a kisvárosban. Mint fogalmazott Dani Béla Péter polgármester, valamennyiük jövője az együttműködésben, az összefogásban rejlik. Keresik azokat a formákat, amelyekben közösen sikeresek, eredményesek lehetnek. Ezek jelenthetik az infrastruktúra, az eszközállomány, a humán erőforrás újragondolását, jobb felhasználását, de új programok indítását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!