Igazi szenzáció: először sikerült képet készíteni egy fekete lyukról

Igazi szenzáció: először sikerült képet készíteni egy fekete lyukról
© Fotó: EHT
Hollandia – Igazán nagy dolgot vittek véghez a csillagászok, ugyanis sikerült képet készíteni egy távoli galaxisban lévő fekete lyukról. A részleteket április 10-én publikálták az Astrophysical Journal Letters című tudományos folyóiratban – számolt be a róla a BBC.

A fekete lyuk, amelyről a kép készült, 40 milliárd kilométer széles – ez a Föld méreténél 3 millióval nagyobb -, a tömege pedig 6,5 milliárdszor nagyobb a Nap tömegénél.

Heino Falcke, a hollandiai Radboud Egyetem professzora elmondta, hogy amit a képen látunk, az nagyobb, mint az egész Naprendszerünk. A fekete lyuk a The Guardian cikke szerint 55 millió fényévre található, és egy 8 teleszkópból álló rendszer segítségével tudták lefényképezni.

A professzor a BBC-nek elmondta, hogy a fekete lyukat az M87 nevű galaxisban található. Hozzátette, úgy hiszik, ez az egyik legnehezebb fekete lyuk, amely az univerzumban létezik.

A fotón látható egy intenzív fényes “tűzgyűrű”, ami tökéletesen körülveszi a fekete lyukat. A fényes glóriát a szuperforró gázok alkotják, amelyek belesnek a fekete lyukba. A fény sokkal vakítóbb, mint a galaxisban található több milliárd csillag együttvéve, ezért is sikerült ekkora távolságból is felfedezni.

Forrás: BBC