Igazi ritkaságnak számít a törékeny egyhajúvirág

Egyhajúvirág
Egyhajúvirág - © Fotó: Terepszemle Stúdió
Hajdú-Bihar – A növény Szerbián át terjedt el fokozatosan hazánkban.

Ritkasága miatt izgalmas ez a liliomfélék családjába tartozó a halvány rózsaszíntől egészen a sötét ciklámenig számtalan színárnyalatban megtalálható egyhajúvirág, de felépítése miatt is érdekelheti a botanászokat.

A hagymás növénynek ugyanis ellentétben a hagymával mindössze egyetlen buroklevele van. Innen is ered magyar elnevezése, de régi tudományos neve is erre utal, a bulbocodium vernum a görög bolbosz, hagyma és kodion, bőröcske szavak egybeforrásából alakult ki.

Utat tör magának

A gumót körülvevő durva hagymapikkely védi s egyben táplálja a kora tavasszal, február, március elején nyíló, mindössze 8-10 centiméteres növénykét, ami az aljnövényzetben a száradó leveleket is átfúrva tör magának utat a fény felé, mielőtt a tavasz többi virága átvenné az uralmat az erdők talajszintje fölött. Szerbián át terjedt el fokozatosan hazánkban, északkelet felé a Kaukázusig megtalálható. Régi neve tavaszkikerics, régi élőhelyei között pedig megtalálunk számos hajdú-bihari települést is, illetve ezek környékét, legalábbis ahol meszes, humuszos, homok-, lösz- és vályogtalajokat találunk, a homoki tölgyesek mellett ezeket kedveli leginkább. Területileg ez Erdőspusztára, valamint Monostorpályira, Sárándra és Hosszúpályira esik, legnagyobb egybefüggő ismert állománya Újléta mellett található.

Aki ilyen virágot szeretne látni, mindenképpen keressen szakvezetőt, mert épp az egyhajúvirág ritkasága miatt élőhelyei is fokozottan védett területek.

HBN–Veres Hajnalka
hirdetés