Igazi bravúrt hajtottak végre a debreceni futsalos lányok

Akt.:
Igazi bravúrt hajtottak végre a debreceni futsalos lányok
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen, Hajdúböszörmény – Még hátra van egy igen nehéz visszavágó idegenben, de mindenképp örvendetes a vasárnapi eredmény: a DEAC NB I-es női futsalcsapata Debrecenben 4-1-re lenyomta a Hajdúböszörmény alakulatát.

A csajok 110%-os lelkesedéssel, önfeláldozóan játszottak, nagyon megérdemelték ezt a részsikert. Megmutatták, hogy kevés emberrel, (menet közben egy kulcsjátékost kiállítottak) is lehet bravúrt elérni. Tudjuk, hogy az ellenfélnél is voltak hiányzók, ám jár a dicséret a gárda minden tagjának, hiszen egységes csapatként, egymást segítve, olykor buta hibákat vétve, de azokat közösen kijavítva, többnyire fegyelmezetten, csúszva-mászva brusztolták ki a háromgólos győzelmet. Szombaton jön a második felvonás, addig jó regenerálódást és lelki feltöltődést mindenkinek! Hajdúböszörményben pedig meglátjuk, hogy mi sül ki mindebből.

Rájátszás az 5-8. helyért, 1. meccs
2016. 05. 01. Debrecen, DESOK csarnok

DEAC – HTE 4-1 (1-0)

Sólyom Attila: – Küzdelmes mérkőzésen sikerült nyernünk. A tartalékos HTE csapatát ezúttal felül tudtuk múlni lelkesedésben és helyzetkihasználásban. Most a kontrajátékunknak is volt éle. Viszont még mindig nagyon kevesen vagyunk, ráadásul rontja az esélyeinket, hogy a visszavágón nem játszhat Boksi (Bokor Adrienn – a szerk.), akit ma kiállítottak. Nagyon nehéz lesz, de becsületesen felkészülünk arra is, és megpróbáljuk az előnyünket megtartani.

A kapuban parádézó Kósa Viktóriát is megkérdeztük erről-arról.

Viki, annál a hatalmas, fejjel történő védésednél el akartad húzni a fejedet a lövés elől?

Kósa Viktória: – Nem, éreztem, hogy arra jön a labda majd. Kézzel, de fejjel is mozdultam a lövés irányába.

A meccs alatt, hátulról belátva az egész terepet, mennyire érezted, hogy itt ma megcsíphetjük a böszörményieket?

Kósa Viktória: – Sosem bízom el magam. Még 4-1-nél is ott volt bennem, hogy itt bármi megtörténhet. Az időnként előforduló védekezésbeli hibákat szerencsére sikerült korrigálni általában.

Ha egy-egy dolgot kéne kiemelned, mi volt a mai meccs legnagyobb pozitívuma számodra, s mi zavart a leginkább?

Kósa Viktória: – Eddig még ezt az összetételű Hajdúböszörményt nem sikerült legyőznünk, ezért én magát a sikert tartom a legpozitívabb dolognak, főleg, hogy voltak nálunk sérültek is. A legidegesítőbb az volt, hogy olykor szétcsúszott a védekezésünk, illetve néha csúnyán eladtuk a labdát.

Stílusában milyen visszavágóra számítasz?

Kósa Viktória: – Ha ilyen szívvel-lélekkel játszunk akkor is, az esetben elérhetünk egy szoros végeredményt. Remélem, hogy így lesz!

A mérkőzés első percétől érezhető volt, hogy a hazaiak ezúttal komolyan megnehezíthetik papíron jóval erősebb riválisuk dolgát. A böszörményiek meg úgy futsaloztak, hogy majd csak lőnek egy gólt, aztán még egyet… Nem éreztük azt, hogy komolyan megfordult a fejükben a vereség. S talán ez (is) lett a vesztük.

A DEAC-os csajok kapartak minden labdáért, a védekezés pedig az első játékrész felében kimondottan jól szuperált. Az meg már csak hab volt a tortán, hogy a 6. percben Dancs Rebi egyszercsak gondolt egyet, majd, mivel nem támadták meg igazán komolyan, balról eleresztett egy spicces lövést. Az pedig – egy kis szerencsével – bevágódott a HTE kapujának bal oldalába, még mosolygósabbá téve minket (1-0). Ilyen egy jó kezdés! Dancs Rebi pedig az alapszakasz után a rájátszásban is betalált a HTE kapujába.

A vendégeken ezután is az látszott, hogy nem érzik veszélyben magukat, bár egyértelműen egy fokkal magasabb fordulatszámra kapcsoltak. Gyorsabban járatták a labdákat, és agreszívabban támadták a kapunk előterét. Ám a védelmünk – bár a félidő végére a tréner szerint eléggé szétesett – álta a sarat, vagy ha ez sem segített ott volt hátul az ezen a napon is pazar formában védő Kósa Viki.

Az első félidő hajrájában voltak nehéz pillanataink, de ezeket átvészeltük. Azt viszont nem, hogy alapemberünk, Bokor Adri elég gyorsan beszedett két sárgát, ami után villant a piros is neki: hidegzuhany, hiszen ezzel még tovább csökkentek variációs lehetőségeink. A sárgák közül az elsőt azért kapta, mert a másik oldal ügyeletes kiskakasával osztották egymást (inkább Adri volt a szenvedő fél, de a spori szerint sokat járt a szája…). A második butább dolog volt: egy oldalberúgásnál kikérte az 5 métert, de sípszó előtt elrúgta a labdát. Szerinte ezt nem szokták olyan komolyan venni, csak megismételtetik a rúgást, de itt és most a bírók sajnos a túl szigorú fajtába tartoztak.

A mieink viszont ahelyett, hogy összeestek volna, nagy munkával kihúzták kapott gól nélkül a HTE számára kecsegtető emberhátrányt. Ebből is látszott, hogy a csapategységgel ezen a napon sem lesz gond a hazai oldalon. Aztán a rivális egyik legjobbja, Halász Kinga megtette azt a szívességet, hogy a pompás ütemben róla leforduló, gólhelyzetben kilépő Horváth Vikit a nyakánál fogva (utolsó mezőnyjátékosként) lerántotta, amiért egyből villant a piros lap. A szünetig már azonban nem tudtuk kihasználni, hogy hirtelen a létszámhátrányból emberelőnybe kerültünk.

Az ellenfél talán még bele sem lendült igazán a második félidőbe, Radics Ági villant egyet. Tudatosan játszottunk meg egy-két figurát a létszámelőny kihasználására, ami végül nála bejött. A védekezésből hatalmas részt vállaló Ági átlövésébe beleértek ugyan, de a labda a kapuban kötött ki (2-0). Kezdett kifejezetten tetszeni a meccs a lelátó népének – leszámítva a böszörményi kemény magot!

A HTE talán még ekkor sem hitte el, hogy gondban lehet. Mi azonban az alapszakaszhoz képest, amikor kétszer is 8 gólt kaptunk a HTE alakulatától, egyelőre tökéletesen hárítottuk próbálkozásaikat, a kontráink pedig állandó veszélyt hordoztak magukban. Kósa Viki olykor brutális bravúrokat is bemutatott (egy ízben totálisan fejbe rúgták, de látszólag meg sem érezte: ő ezen a napon megoldhatatlan feladat elé állította a látogatókat), amit néha egy kis mázli is színesített, de hát ismerjük a mondást a jó kapusról és Fortunáról.

Csereként pályára került eddigre az a Hajdu Fanni is, aki egy hete az Astra otthonában kísérleti kapusként debütált a futsalosoknál, most azonban Viki nem a mezőnyben focizott, így az egyébként kézilabdás Fanni csatárként is megtapasztalhatta milyen a “puhalabdás” foci.

A már eddig is nagyon agilisan játszó, egyébként U16-os Horváth Viki és a nem sokkal idősebb Kota Gabi kontrajátékában ezután is bízhattunk, bár tény, hogy a HTE időnként a kapunk előterébe szorított minket bizonyos időre. Kapufáig is eljutott a HTE, de a gólokat egyelőre csak mi rúgtuk.

Pontosabban fejelte Kota Gabi, ami nem túl gyakori a futsalban. Egy magasan felé szálló labdát ugyanis olyan kiváló ütemben és szögben fejelt (vagy inkább csúsztatott), félig háttal a kapunak a hosszú sarokra, hogy az a megrökönyödő kapus felett csodásan behullott oda (3-0). A meccs legszebb gólja volt talán (bár nekünk mind gyönyörű, amit mi szerzünk).

Ekkor már látszott a HTE játékosain, hogy kezdik kellemetlenül érezni magukat, hiszen ez már – ha nem is ledolgozhatatlan, de – egy jó csapat számára is érezhető hátrány volt. Ráadásul Kósa Viki (vagy valamelyik áldozatosan hárító mezőnyjátékosunk – Balla Ancsi, Radics Ági vagy éppen Horváth Viki, Dancs Rebi) mindig odaért, akár lentre, akár fentre jött a lövés.

Az ifjonc aztán majdnem megadta a végső döfést is: Horváth Viki balra tört ki a védő szorításából, s kegyetlenül bevágta a túlsó sarokba a labdát (4-0). Gondoltuk, hogy ez már olyan előny, amit óvni, őrizni kell, hiszen ebből bármi alakulhat.

Sajnos azonban a nyomás akkora volt rajtunk, hogy egy esetben kihagytunk hátul. Egy szabadrúgásból (amit egyébként méterekkel hozhatott előre az ellenfél) középre lőttek, ahonnan Tóth Barbara bekotorta a lasztit (4-1).

Ha az ellenfél kapusa nem véd jó formában, vagy a mieink jobban koncentrálnak, akár nagyobb különbségű sikerrel is zárhattunk volna. Persze nem lehetünk elégedetlenek, ez a meccs önbizalmat adhat a csajoknak a visszavágó előtt.

– Koppányi Szabolcs –


Sikerhétvége az egyetemi csapatoknál
Debrecen – Győzött az NB I-es női futsalcsapat, döntőbe jutottak az U16-os lányok és a DASE labdarúgói is hozták a kötelezőt.

hirdetés