Igazi összművészeti fesztivál a debreceni Múzeumok éjszakáján

Igazi összművészeti fesztivál a debreceni Múzeumok éjszakáján
Debrecen. „A látszólag nyugodt és mozdulatlan puszta nyüzsgő pontokból álló összetett egész” – derült ki a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállításán, mely a Hortobágyot vette górcső alá.

Mégpedigszokatlan művészi módszerekkel: például ásványvizes palackon keresztül nézve, elhullott állatok koponyáját vizsgálva, a róna gyógynövényeiből kozmetikumokat álmodva. S míg bent nézelődni lehetett, addig az udvaron fiatal zenészek szórakoztatták a közönséget. A Múzeumok Éjszakáján tárt kapuk várták a látogatókat, akik idén is szép számmal vágtak neki, hogy a régi és modern gyűjtemények kincseit felfedezzék.

A kulturális érdeklődéshez fesztivál hangulat társult, arra csábítva a kíváncsiakat, hogy végigizgulják Szent György és a sárkány történetét a Déri téren, vagy elüldögéljenek a Református Kollégium fái alatt muzsikát hallgatva. A Modem előtt koncert közben a LED-falra vetített tájképekben gyönyörködhettek, a háttéret a lobogó máglya festette tűzszinűre.

Street art

S az utca is helyszín volt: a Perényi 1 szórakozóhely falánál festékszóróval, matricákkal, sablonokkal különleges képek készültek OSB-lapokra.

– Színeket hozunk ki – mutatja a műveket Nagy Richárd, aki hétköznap dekoratőrként dolgozik. – A képemen Debrecen a Nagytemplommal, panelházakkal, meg egy robotzsaruval. Jó lenne ilyeneket alkotni máskor is, megszépíteni a betonházak szürke falait, de erre nincs lehetőség, nem engedik a városkép miatt.

Különlege maszkok

Míg a Déri Múzeumban a sötét szobába helyezett 5500 éves szertartási maszk vonzotta különleges hangulatával a közönséget, a Modemben Berszán Zsolt genezis-projektejének fekete-fehér, furcsa anyagokból készült féreg-kompozíciói borzolták a kedélyeket. A látogatók maguk is alkothattak: az előtérben Gaugin képére tehetett mindenki néhány ecsetvonást, aki pedig nem érte be másolattal, az emeleten az eredetit is megnézhette. HBN