Egy felháborodott olvasó az újlétai igazgatóválasztásról

Akt.:
A miniszterhez fordultak segítségért
A miniszterhez fordultak segítségért - © Fotó: Magánarchívum
Újléta – „…a szakértelem, a sokéves vezetői gyakorlat együtt sem ér annyit, mint egy megfelelő színű párttagkönyv.

Fórián József álmosdi olvasónk is olvasta az újlétai iskolaigazgató-választás körüli ügyekről írt cikkünket. A témával kapcsolatos véleményét Iskola példa címmel eljuttatta a Napló szerkesztőségébe.

A Napló június 12-ei számában olvashattunk az újlétai iskolaigazgató választásról. A megjelent írás több szempontból is elgondolkodtatott, hiszen, mint cseppben a tenger megtalálható benne a mai oktatási – vagy talán nem is csak az oktatási – rendszer több problémája.

Először is nem értem a szülők háborgását. Ennek a helyzetnek ők is az előidézői. Ugyan ki szavazott döntő többségben újra bizalmat Újlétán is ennek a kormánynak, amely így szabta át a közoktatás rendszerét? Ugyan ki szavazott bizalmat annak az önkormányzatnak, amelyik most szembe megy a szülők akaratával? Kedves Szülők! Mélységesen egyetértek önökkel, de ez a képviseleti demokrácia! A választás napján kell gondolkodni, nem pedig később háborogni!

Másodszor, nem értem, hogyan és ki tilthatta meg a jelenlegi igazgatónak, hogy nyilatkozzon az ügyben. Én 43 évig dolgoztam pedagógusként, voltam igazgató is. De soha, senki nem tiltotta meg – még a kádári »átkosban« sem, sőt a Hoffman-korban sem –, hogy elmondjam, vagy leírjam véleményemet az oktatás anomáliáiról. (E lap hasábjain is megtettem néhányszor.) Miféle demokrácia az, ahol nincs szólásszabadság? Milyen gyereket nevelhetnek azok a pedagógusok, akiknek megtilthatják, hogy elmondják véleményüket?

Harmadszor, nem értem, hogy a tankerületi igazgató miért nem meri nyíltan felvállalni, hogy ő nem akarja S-nét igazgatónak tovább. Ugyanis a döntés kizárólag az ő kezében van. Mindenki más csak véleményt mondhat, amit ugye nem kötelező figyelembe venni. Sőt, tudjuk, hogy a szuverén gondolkodás, a szakértelem, a sokéves vezetői gyakorlat együtt sem ér annyit, mint egy megfelelő színű párttagkönyv.

Kedves Illetékes Elvtársurak! Hasonló helyzetben tessenek kiállni az újlétai – a település neve szabadon behelyettesíthető – szülők, pedagógusok, tanulók elé, és az arcukba mondani a döntés indokát emígyen: CSAK! Mert megtehetjük!

(Most még valameddig…)


Bíznak a nekik jó döntésben
Újléta – A polgármesternek hagytunk üzenetet, de nem reagált; az igazgatónak pedig nem engedélyezték az interjút.
hirdetés