Igaz vagy sem: az év legszomorúbb napja?

Illusztráció
Illusztráció
Eláruljuk, idén január 21-re esik a Blue Monday-ként elhíresült nap, az év legszomorúbb napja. De valóban igaz, hogy ezen a napon érezzük magunkat a legnyomorultabbul?

Hogy miért is január harmadik hétfője a leglehangolóbb nap? Nos, az ünnepeknek vége, rájöttünk, hogy az újévi fogadalmainkat megint nem fogjuk betartani, visszarázódtunk a dolgos hétköznapokba, az idő szürke, havas, esős és borongós, nagyon messze van még a nyár, meg egyébként is, hétfő van… Nem csoda, hogy nincs kedvünk semmihez, igaz?

Bár az emberek nagy része egyébként sem csattan ki az örömtől hétfő reggelente, és a legkevésbé sem lehet motiváltnak nevezni őket, ez hatványozottan igaz január harmadik hétfőjére (bár felmerül a kérdés, mi a helyzet azokkal az országokkal, ahol vasárnap a hét első napja?). Mindemellett az is érdekes tény, hogy a legtöbb ember hétfőn kap szívrohamot vagy stroke-ot.

Dr. Cliff Arnall pszichológus megfigyelései alapján nevezte el a jelenséget Blue Monday-nek, azaz Szomorú Hétfőnek, amelyet egy bonyolult matematikai képlettel is alátámasztott, a fent szereplő tényezőkből.

Azonban nem kell elkeserednünk, lehúzni a rolót, és nyakig elmerülni az önsajnálat depressziós mocsarába, mondja Arnall. Ha elhatalmasodni érezzük magunkon a téli rosszkedvet, van néhány mód, amivel feldobhatjuk kókadozó hangulatunkat. Menjünk ki sétálni a szabadba! Igen, hideg van, de annál jobban fog esni egy kis mozgás. Ennek megfelelően változtassunk az étrendünkön is, itt a remek alkalom hozzá – a hideg idő és a sötétség ne legyen kifogás! Otthon is meg tudjuk mozgatni az átfagyott csontjainkat munka után, még csak ki sem kell tennünk a lábunkat.

Később egyébként gyanússá vált, hogy az egész csak egy áltudományos marketingfogás. Ekkorra azonban már annyira elterjedt a médiában az elmélet, hogy az sem tántorította el az embereket az ebben való hittől, hogy kiderült, Arnall mégsem volt a Cardiff Egyetem előadója.
Néhány éve pedig elmondta, hogy eredetileg az lett volna a célja ezzel, hogy a jövő tervezésére motiválja az embereket, hogy koncentráljanak a pozitív dolgokra, ne pedig depresszióba essenek.

Akár igaz, akár nem, ne hagyd, hogy a Szomorú Hétfő elvegye a kedvedet – rengeteg idő áll előtted az évből ahhoz, hogy remekül érezd magad! Különben is, ez is csak egy hétfő, nem a világvége!

Forrás: Daily Mail, mnn.com, theguardian.com


Immunrendszerünk védelmében mindig öltözzünk fel alaposan a téli hidegben
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mi okozhatja az alvászavart? Munkahelyi stressz, szorongás, betegség, tudatalatti félelmek. Nagyon sok minden lehet a háttérben. Nemalvás esetén a tüdő, a vastagbél, a szív nem tud regenerálódni. Interjú: Rontó Viktóriával. Rontó Viktória holisztikus stresszoldó t...

Gyakran nemcsak a betegnek, hanem családjának is segíthet a pszichológus
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A pszichológusok személyre szabják a gyógyító terápiát. Sokan nem ismerik a betegeket támogató pszichológiai módszereket, ezért mindenképp érdemes a kórházi – jobb esetben az onkológiai osztályon dolgozó – pszichológust megkeresni, és konzultálni vele a lehetősége...