Ifjú zongoravirtuóz innen a szomszédból

Guiness-rekorder, a leggyorsabb, virtuóz zongorista. Ő Péter Bence Hajdúböszörményből
Guiness-rekorder, a leggyorsabb, virtuóz zongorista. Ő Péter Bence Hajdúböszörményből - © Fotó: Magánarchívum
Hajdúböszörmény – Guiness-rekorder, a leggyorsabb, virtuóz zongorista. Ő Péter Bence Hajdúböszörményből.

Zenéket komponál és sikerült bejutnia (csak az anyagiakon múlott) a bostoni Berklee egyetemre, filmzene-szerzés és zongora szakra. Népszerű és fiatal a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola egykori diákja, aki immár a tengerentúlon is megtalálta a számítását. Nemrég a Hip Hop International Hungary táncosaival készített videoklipet, Timberlake Meets Bach címen Justin Timberlake Cry Me a River slágerét dolgozta fel J.S.Bach barokk és a mai R&B stílusainak keveredésével.

Hogyan kezdődött, mikor találtad meg a zongorát? Mi inspirált arra, hogy 7 évesen zenét szerezz?

Péter Bence: Már 1-2 évesen voltak ilyen „megnyilvánulásaim”, nagymamáméknál volt egy zongora, azon kezdtem autodidakta módon, hallás után játszani. Szinte hamarabb tudtam zongorázni, mint beszélni. Ötévesen már zeneiskolába jártam, és gyorsan beleszerettem a klasszikus zenébe. Mozart és Chopin voltak a kedvenceim, első szerzeményemet (7 évesen) is az ő hatásukra írtam – ami szinte úgy hangzott, mintha Mozart Török Indulójának valami átirata lenne.

Amikor a Kodályba jártál felmerült az amerikai álom lehetősége, támogatókra vártál. Nehéz bennmaradni, meglettek a támogatók?

Péter Bence: Miután felvettek a Berklee-re 2010-ben, még egy évig azért maradtam itthon, hogy összegyűjtsek elég pénzt, ami az ösztöndíjon felül fedezi legalább egy évre a tanulmányaimat. Sajnos európaiaknak nem szoktak teljes ösztöndíjat adni, de még így is szerencsésnek mondhatom magam, mert (évi) 18 ezer dollárral a lehető legtöbbet kaptam. Hozzáteszem, a tandíj másik fele és a megélhetés költségei még éves szinten is jó pár millió forintra egészülnek ki, amit bizony saját erőből, családi és egyéb támogatásokból próbáltunk megteremteni. Jelenleg két szemeszterem lenne hátra a diplomáig, de most pont az anyagiak miatt ez fel van függesztve, úgyhogy nem biztos, hogy be tudom fejezni.

– Barak Beáta –

Az interjú folytatását a Napló szerdai számában olvashatják.