Ifjú kutatók tanácskoztak Debrecenben

Ifjú kutatók tanácskoztak Debrecenben
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A kémiától a pszichológián át az orvostudományig öt szekció 32 előadásában mutatták be kutatásaikat a Debreceni Egyetem hallgatói a Hatvani István Szakkollégium Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferenciáján.

– A tudományos minőség szinonimájává kell tenni a szakkollégiumokat, a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma pedig a megfelelő úton halad ehhez – hangsúlyozta Pintér Ákos igazgató a szakkollégium május 3-ai Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferenciájának megnyitóján az MTA DAB Székházban.

A szakkollégium igazgatója, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese hozzátette: az ilyen jellegű hallgatói konferenciáknak fontos szerepük van a pályájuk elején járó ifjú kutatók életében.

konf2Fotó: Derencsényi István

– Ezek a tanácskozások hozzájárulnak a hallgatók szakmai fejlődéséhez, rutint szereznek kutatási témájuk bemutatásában, illetve megismerhetik más fiatal kutatók témáit, akár közös kutatások is indulhatnak a későbbiekben ezekből a kapcsolatokból. A mai konferencia jelentőségét mutatja, hogy több, az EMMI Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával megvalósuló kutatás is helyett kapott a programban – húzta alá Pintér Ákos.

A Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának elnöksége idén tavasszal újult meg, Uri Dénes Mihály helyét – aki december óta a szakkollégium szaktanára – Ölveti Gábor vette át. Az új vezető köszöntőjében kiemelte, hogy a szervezet hagyományos programjainak megtartása mellett egy széleskörű, multidiszciplináris, ám mégis összetartó közösséget hozzanak létre.

A Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferencián öt szekcióban – Kémiatudományi, Humántudományi, Történettudományi, Kultúratudományi, Biológiai tudományok – 32 előadást hallhattak a résztvevők a gyógyszerekben lévő segédanyagok nikkeltartalmának meghatározásától a munkahelyi teljesítményre ható pszichológiai aspektusokon át a városhierarchia-vizsgálat módszertani problémájáig. A konferenciasorozat történetében először az Ihrig Károly Szakkollégium hallgatói is részt vettek a tanácskozáson.

– Debreceni Egyetem –