Ifjak hetei jönnek a színházban

Akt.:
Jelenet Händel Acis és Galatea című operájának előadásából (Biri Gergely és Nagy Kíra)
Jelenet Händel Acis és Galatea című operájának előadásából (Biri Gergely és Nagy Kíra) - © Fotó: Máthé András
Debrecen – Két bemutatóval is készül a Csokonai Színház a fiatalabbak számára. November 5-én, hétfőn lesz a premierje G. F. Händel Acis és Galatea című operája ifjúsági változatának.

Händel műve Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. A pár nem sokáig élvezheti a boldogságot, ugyanis a féltékeny óriás, Polyphemus dühében meggyilkolja Acist. A halhatatlan nimfa Acis testét gyönyörű szökőkúttá változtatja. Képünkön a darab egy jelenetében a főszereplők, Biri Gergely és Nagy Kíra láthatók.

Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára egy zenés történelmi mesejátékkal emlékezik a teátrum. November 14-én mutatják be a Mikó Csaba Az ifjú Mátyás című alkotását. Mint az a színház honlapján olvasható, Mátyás a legnépszerűbb királyunk, az egész Kárpát-medencében a legkedveltebb folklórhős. Minden magyarnak van valami elképzelése Mátyásról, ha más nem, a nevéhez hozzáteszik: igazságos. Hunyadi Mátyás nem született hercegnek, de még elsőszülött fiúnak sem. Családja nem tartozott a nagy történelmi famíliák közé. A trónra kerülése is mitikus: a legkisebb árva, aki elveszíti családját, és rabságba vetik, a főurak közül többen aspirálnak a trónra, mindezek ellenére mégis az ő fejére „száll a korona”. A 15 éves Mátyás száműzetésben él Prágában. A fogság ellenére jól érzi magát: vele van tanítója, barátai és titkos szerelme, Katalin, akikkel a legkülönfélébb kalandokba keverednek. Egy napon azonban minden megváltozik, főurak érkeznek Budáról, akik elválasztják Mátyást a csapattól. A főurak elmondják Mátyásnak, hogy őt szeretnék uralkodónak. Valódi szándékukat azonban nem osztják meg a fiúval: azért akarják Mátyás trónra kerülését, hogy ők irányíthassák a gyerekkirályt és ezzel együtt az országot. Vajon mit tesz Mátyás ebben a nehéz helyzetben? Megbízik a felnőttekben? Mit szólnak ehhez a barátok és szerelme, Katalin, akik ezután nem találkozhatnak Mátyással? Ezek mind kiderülnek a konfliktusokban, kalandokban, izgalmakban gazdag történetünkben.

HBN


A Csokonai Színház műsora

11. 03. 19 óra Júlia kisasszony – Víg Kamaraszínház

11. 05. 14 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat) – Nagyszínpad

18. 00. Júlia kisasszony – Víg Kamaraszínház

11. 06. 14 és 18 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat) – Nagyszínpad

11. 07. 14 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat) – Nagyszínpad

11. 08. 14 és 18 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat)

19 óra Mintapinty – Horváth Árpád Stúdiószínház


Oláh Zsuzsa Jászai Mari-díjas színművész a monodráma egy jelenetében
Debrecen - Molnár Zsóka „elkezdődött”, de soha senkinek se kellett igazán. A Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodráma után Szabó K. István rendező ismét egy önkereső, a körülmények adta – meglehetősen nyomorult – élete miatt pörlekedő asszony tragédiáját állította a Csokonai Színház közönsé...

Debrecen - A teljes színházi évadot igyekeztek áttekinteni a Kulisszák című sorozat első – csütörtök esti – alkalmán, melyen Ráckevei Anna színművész beszélgetett több alkotóval a debreceni teátrumban. A személyes légkörben zajló találkozó – melyet a színház és közönsége kapcsolatának kötetlen fó...