Ifjabb Grózer György az olimpiáig folytatná a német válogatottban

Budapest – Ifjabb Grózer György, a német röplabda-válogatott ütőjátékosa a 2020-as tokiói olimpiáig szeretne játszani a nemzeti együttesben.

A friss Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló a magyar szövetség (MRSZ) honlapján arról beszélt, a válogatott egyik legrutinosabb tagjaként az is a feladata volt a tornán, hogy tartsa a kapcsolatot a szövetségi kapitány és a csapattársai között.

“Igyekeztem jó értelemben mondva lazán, sok mosollyal röplabdázni, nem görcsölni, hiszen valószínűleg ez volt az utolsó Európa-bajnokságom” – nyilatkozta Grózer.

A vasárnap orosz aranyéremmel zárult Eb álomcsapatába beválasztott feladóátló úgy fogalmazott, büszkék lehetnek arra, amit elértek, hiszen az utóbbi időszakban alapos fiatalításon esett át a német csapat.

“Próbáltam a rutinommal sokat segíteni, mindent átadni a fiataloknak, amit tanultam, továbbá igyekeztem a stresszt levenni a vállukról” – tette hozzá.

Kiemelte, a csapattagok között kialakult kölcsönös bizalomnak köszönhették, hogy ilyen jól szerepeltek.

A jövővel kapcsolatban a 32 éves játékos azt mondta, hogy bár korábban visszavonult a nemzeti csapattól, s a 2018-as világbajnokságra sem sikerült kijutnia a német válogatottnak, de a tokiói olimpiáig “megpróbál még játszani”. Ebben a németek olasz szövetségi kapitánya, Andrea Giani is támogatja, s továbbra is számít legrutinosabb röplabdázójára.

A klubszezonnal kapcsolatban hozzáfűzte, új együttesével, az orosz Lokomotiv Novoszibirszkkel szeretnének négyes döntőt játszani a Bajnokok Ligájában, és a bajnokságban is minél eredményesebb évet zárni.

Ifjabb Grózer György az ugyancsak válogatott röplabdázó édesapjához hasonlóan magyar-német kettős állampolgár. A Vasas utánpótlásában kezdett játszani, majd a Dunaferrben és a Kaposvárban szerepelt, 2002-ben pedig Németországba igazolt, ahol 2010-ig kétszer lett bajnok a Friedrichshafennel. Ezt követően két évig a lengyel Asseco Resovia Rzeszów csapatában röplabdázott, amellyel bajnoki címet és CEV Kupa-ezüstérmet ünnepelhetett, 2012-ben pedig a bajnokság legértékesebb játékosának választották. A következő három idényt az orosz Belogorje Belgorodnál töltötte, ahol egy bajnoki cím mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte. Később a Koreai Köztársaságban, Kínában és Katarban is eredményesen szerepelt.

A 2000-es évek második felében többször pályára lépett a magyar válogatottban, de később úgy döntött, a pályafutását szem előtt tartva a német színeket képviseli. A mostani Eb-ezüst előtt válogatott szinten az Európa Ligában 2009-ben aranyérmet nyert, a világbajnokságon 2014-ben harmadik lett.

– MTI –