Idővel akár Debrecen déli részébe is elvonatozhatunk

Akt.:
Idővel akár Debrecen déli részébe is elvonatozhatunk
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Nemzeti Közlekedési Napok elnevezésű, három napos konferencia alkalmával az érdeklődők szerdán egy különleges szekcióülésen is részt vehettek. Az ország több pontjáról érkezett szakemberek a debreceni repülőtér egyik üzemcsarnokában megtartott előadások mellett azt is megtekinthették, hogyan indul útjára a cívisvárosból Eindhovenbe tartó légijárat.

A kihelyezett ülés fő témája a városi közlekedés volt, de más dolgokról is szó esett. Köszöntőjében Papp László polgármester kifejtette, tíz évnyi küszködést követően hogyan is vált a reptér az ország keleti régiójának fontos személy- és teherszállítási bázisa. Szót ejtett arról is, hogy a főpályaudvar megépítése a város történetének egyik legjelentősebb beruházása lesz: a 2016-ban induló munkálatok várhatóan három év alatt fejeződnek be.

Csukás Endre, a légikikötőt is üzemeltető Xanga cégcsoport képviseletében kiemelte, reményeik szerint jövőre üzleti repülőjáratot is indíthatnak majd német desztinációval. A hatszáz hektáron elterülő, déli ipari park fejlesztése során pedig bíznak benne, hogy elektronikai vagy autóipari cégeket is ide tudnak csábítani. Sőt, azt is elárulta, hogy a reptéren kiépített vasúti vágányokat idővel akár elővárosi vasúti funkcióval is felruházhatják.

A közlekedéstudományi intézet munkatársa, Virág Álmos a Kőbánya-Kispesten kialakított intermodális központ anomáliáin keresztül világított rá, mikre kell kiemelten odafigyelni tervezéskor. Kocsis Ferenc, a Magyar Parkolási Szövetség titkára a parkolás jövőjéről adott képet (kiemelve, hogy továbbra sem készültek valódi tanulmányok arról, országosan mekkora a parkolási igény, ezt hogyan lehetne bővíteni és mennyiért), Lehoczky Péter pedig egy olyan magyar fejlesztést mutatott be, amellyel hosszabb távon semlegesíthetőek a tömegközlekedési eszközökön előforduló baktériumok és kórokozók.

HBN-VÉZS


Új utakon a magyar közlekedés
Hajdú-Bihar – Az államtitkár bizakodó az elkövetkező évek közlekedésfejlesztése kapcsán.